"En vacker keramikvägg som andas 50-tal".
Så beskrev Stadsmissionen den vägg som plötsligt tittade fram under renoveringen av butiken på Hantverkargatan på Kungsholmen. Verket var väl dolt bakom gipsplattor.
– När vi rev ytbeläggningen på väggarna överraskades vi allihop av vad som fanns där bakom, säger butikschefen Barbro Örjebo.
Barbro Örjebo år butiksansvarig på Stadsmissionen vid Hantverkargatan.
Pekka Pääkkö
Butiken, som har varit i Stockholms stadsmissions regi i snart 30 år, startade som en Små Smulor-butik, som det hette på den tiden. Dessförinnan låg det ett systembolag i lokalen.
Efter Mitt i:s artikel om Stadsmissionens upptäckt uppmärksammade flera andra medier saken.
Väggen väckte också engagemang bland många privatpersoner.
– Kunder har kommit in och berättat att de såg väggen på den tid systembolaget huserade i lokalen, säger Barbro Örjebo.
– Många blir alldeles varma i blicken när de får se den nu igen. Det är jättefint!
TV kom förbi
Frågan många ställde sig var vilken konstnär som skapat den vackra keramikväggen.
– Dagen efter ett tv-inslag ringde folk hela förmiddagen och gav en massa tips.
En bubblare
Förra veckan hade de en samling på sex konstnärer som kunde vara svar på frågan.
Bland andra var Olle Idewall och Lars Hofsjö heta namn. Men Barbro Örjebo hade redan då konstnären Erik Svensson som bubblare. Och i fredags morse ringde åter telefonen.
– Det var en man som sa: "Jag vet att det är Erik Svensson, för jag är hans son". Jag fick rysningar!
Mosaikvägg hittades vid renovering i Stadsmissionen på Hantverkargatan 78.
Pekka Pääkkö
Sonen heter Simon Klein och är i dag 78 år gammal. Han fick syn på Svt:s inslag från Hantverkargatan i hemmet nära Kivik i Skåne.
– Jag och min fru fattade direkt att det var pappa som hade gjort verket. Vi visste att han hade skapat en väggdekoration i dåvarande Systembolagets lokal på Hantverkargatan.
Simon Klein berättar om uppväxten i Gröndal med brorsan Jerker och mamma Anna och om hur pappan smyckade ut många offentliga lokaler, bland annat biografen Galjonen i Gröndal.
Bild från Stockholms-Tidningens reportage om familjen Svensson i Gröndal 1952. Erik Svensson håller i en av sina tavlor medan sönerna Simon och Jerker tittar på tillsammans med mamma Anna Klein-Svensson.
Stockholms-Tidningen
Att pappans verk på Kungsholmen har fått så mycket uppmärksamhet tycker han har varit omtumlande och väldigt roligt.
– Eftersom det är min far är jag ju part i målet liksom, och jag gillar ju hans verk. Men det är väldigt kul att många talar så fint om den.
En andra chans
Barbro Öjerbo har även pratat med Simons bror Jerker.
– Även han är glad över att pappan fick en sorts revival. Vi på Stadsmissionen är ju pigga på att ge människor prylar och kläder en andra chans och nu fick även väggen det. Det tror jag de var väldigt glada över.
Hur känns det att ni fick svar på gåtan?
– När Simon ringde fick jag rysningar över hela kroppen för det var så himla fint. Det mediala intresset och framför allt intresset från alla runtomkring här har också varit väldigt roligt.