Olivedalsgatan

2025 fyller klassiska Oliven på Olivedalsgatan 100 år som butik, kafé och under de senaste åren också restaurang och bar. Det ska självklart firas, men först ska det fixas och filas på konceptet som sådant.

– Vi tog över för lite drygt två år sedan och redan då hade vi visioner om att Oliven självklart skulle behålla sin själ vilket för oss primärt var ett riktigt mysigt och prisvärt kafé med en stark lokal förankring och fullständiga rättigheter, säger Mattias Waller som driver stället tillsammans med brorsan Filip Norlander.

Möta fler behov

Och så fick det bli. Som en extra service beslutade ägarduon att även behålla försäljningen av livsmedel, den del som från början varit grunden för verksamheten men som under åren och de förra ägarnas ledning alltmer övergick i kafé och sparsmakat lunchställe. 

– Men vi ville kunna möta fler behov och inte minst erbjuda våra gäster och stammisar en helhet, som god mat hela dagen och ett glas vin eller en öl till det. Nu satsar vi på goda maträtter till ett bra pris samtidigt som vi behåller och utvecklar vår frukost och fika.

Delar av personalen på Oliven samlade i hörnet Olivedalsgatan och Vegagatan.

Delar av personalen på Oliven samlade i hörnet Olivedalsgatan och Vegagatan.

Pressbild

Höjer mysfaktorn

Ambitionen är från morgon till kväll vara ett mysigt ställe dit man kan komma för att fika, äta och handla.

Under hösten lockar de med olika evenemang som galleri för olika lokala konstnärer som visar upp sina tavlor, quiz och trubadur. Och inte minst senaste satsningen Oliven kväll.

– Då sänker vi belysningen, höjer mysfaktorn och sen kör vi en god måltid med öl eller vin för under 200 kronor, säger Mattias som bor i huset och har varit trogen stammis så länge han kan minnas.

Precis som Carolina Forslund, självutnämnd administratör och granne till Mattias:

– För mig är Oliven helt unikt, det finns inget annat ställe i Göteborg, kanske hela landet som det här. Du kan komma med din familj, ta en öl, barnen kan ta en glass, sen kan du handla toapapper, fönsterputs och mjölk i butiken på vägen hem. Vi vill skapa känslan av att vara ett andra vardagsrum, här hänger ungdomar, vuxna och inte minst pensionärer i gemensamt gemyt. Det är svårt att hitta någon annanstans, förutom i Italien då, eller Paris, skrattar Carolina.

Theo serverar öl på uteserveringen under en intensiv helg tidigare i sensomras.

Theo serverar öl på uteserveringen under en intensiv helg tidigare i sensomras.

Pressbild

Lokala samarbeten

Andra verksamheter som Oliven utvecklat är catering där man levererar mat och fika till lokala idrottsklubbar, event, föreningar och företag. 

– Vi söker alltid efter olika spännande lokala samarbeten. Vår skräddarsydda catering har fått mycket positiv respons och allt fler uppdrag börjar trilla in vilket är jättekul. 

Samtidigt planerar trion för en stor festlighet nästa år då Oliven fyller 100 år. Datumet för jubileumsfesten är inte satt än, men de siktar på sommaren 2025.

Väl mött!