Huset på Bergkällavägen 32 inhyste länge kontor, men hade stått tomt en tid när ägaren Fastpartner för cirka sju år sedan gjorde om tre våningsplan till hotell.

– Vi byggde om i samråd med den dåvarande kommunledningen. Det är ett svårt område för kontor, säger Fastpartners regionchef Patrik Arnqvist.

Men på senare år har Sollentuna kommun fått en allt njuggare inställning till lägenhetshotell, bland annat då dessa ofta är obemannade och används av kriminella för vapenbrott, narkotikabrott och framför allt prostitution.

Receptionen på Bredden lägenhetshotell, som drivs av Snabba boenden i Norden AB, är inte alltid bemannad.

Receptionen på Bredden lägenhetshotell, som drivs av Snabba boenden i Norden AB, är inte alltid bemannad.

Tomas Stark

Stopp i mars i fjol

Fastpartner har ansökt om permanent bygglov för hotell i huset, men fått nej. I stället har huset haft ett tillfälligt bygglov, som flera gånger har förlängts. Men när det senaste upphörde att gälla den 31 mars var det plötsligt stopp. Samhällsbyggnadsnämnden kräver att verksamheten avvecklas och att lokalerna återställas.

"Har haft långa avtal"

Men ingenting hände. Snabbaboenden i Norden AB driver fortfarande hotell, om än numera på två våningar i stället för tre.

– Vi har haft långa avtal med dem och kan inte avveckla det hur snabbt som helst, säger Patrik Arnqvist.

Men varför har ni haft avtal med dem som sträckte sig längre än bygglovet ni fått av kommunen?

– Sådana här tillfälliga bygglov förlängs ofta när de löper ut, men i det här fallet har Sollentuna ändrat politisk inriktning och säger sig inte vilja ha lägenhetshotell längre.

Nu kräver kommunen drygt 1,4 miljoner kronor i avgift för att byggnaden inte har återställts innan det tidsbegränsade bygglovet gick ut. Och summan blir högre ju längre tid byggnaden används som hotell.

– 1,4 miljoner är ett stort belopp och vi är inte överens om det här. Vi har överklagat bygglovsprocessen till mark- och miljödomstolen och vi ska överklaga även sanktionsavgiften, säger Patrik Arnqvist.

Kan bli häkte i stället

Fastpartner menar också att det vore ”ekonomiskt och miljömässigt oskäligt” att byggnaden ska återställas innan frågan om bygglovet har avgjorts. Dessutom har Fastpartner ansökt om planbesked för att ändra fastighetens användningsområde.

Enligt kommunens bygglovschef Sophie Wallin har de ansökt för att möjliggöra vård i huset, och inom den användningsbestämmelsen ryms även häkte.

– I dialog med fastighetsägaren har det framkommit att det är häkte som är aktuellt, säger hon.

Patrik Arnqvist förklarar att man som fastighetsägare måste se över alternativa användningsområden.

– Vad det blir får framtiden utvisa, men vi som fastighetsägare vill inte stå med ett tomt hus, säger han.