Svenska Kraftnät har redan börjat röja sly, avverka träd, och provborra längs sträckan där man vill dra en ny kraftledning.

När de bygger ut från dagens 220 kilovolt till 400 blir det både högre stolpar och en bredare ledningsgata.

Den tar därmed av naturreservatet på ena sidan, och kryper närmare bebyggelsen i Viby på den andra.

Svenska Kraftnät vill dra den utbyggda kraftledningen i luften, alldeles intill Viby och i Östra Järvafältets naturreservat.

Svenska Kraftnät vill dra den utbyggda kraftledningen i luften, alldeles intill Viby och i Östra Järvafältets naturreservat.

Svenska Kraftnät

Vibyborna har levt med oro för konsekvenserna sedan 2017 då planerna blev kända. Efter det har man försökt få Svenska Kraftnät att tänka om och använda markkabel i stället, men utan att få gehör.

Inte enda alternativet

Svenska Kraftnät har skickat in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, som ska säga ja eller nej.

– Men de har bara presenterat luftledningen i sin ansökan. Som att det är enda alternativet, som att valet står mellan luftledning och ingen ledning alls, säger Veronica Wänman, en av många Vibybor som har engagerat sig för att stoppa luftledningen.

Veronica Vänman i ledningsgatan.

Veronica Vänman i ledningsgatan.

Tomas Stark

Vi träffas i korsningen Officersvägen-Militärvägen för att hon ska visa hur det ser ut vid ledningsgatan, hur nära husen den går, och hur mycket av skogen som den breddade ledningsgatan kommer att äta upp.

– Jag la ut på Facebook och frågade om någon mer ville komma, men det var kort varsel så jag vet inte om någon dyker upp, säger hon.

Men i backen under ledningsgatan, upp mot gränsen till naturreservaten står ett 20-tal personer samlade mitt på dagen en vardag. Det visar sig att alla har tagit sig dit för att vara med och protestera mot Svenska Kraftnäts planer.

Svenska Kraftnät har tidigare sagt till Mitt i att en nedgrävd kabel är sämre tekniskt och därmed blir känsligare och svårare att reparera.

– Luftledning är det absolut bästa för växelströmsledningar med så hög spänning, så det är grundläget. För att den ska grävas ner krävs särskilda skäl, att en luftledning inte kan tillåtas enligt miljöbalken, sa Henrik Roström, projektledare på Svenska Kraftnät i november förra året.

Sådana skäl finns inte här, enligt Svenska Kraftnät.

Sista dagen för yttrande

I måndags var sista dagen att komma in med yttrande till Energimarknadsinspektionen. 332 personer i Viby och Pommern har signerat och ställt sig bakom kravet att Svenska Kraftnäts ansökan måste kompletteras så att alternativet markkabel finns med.

– En del tror att det redan är kört, men så är det inte. Energimarknadinspektionen är en myndighet som är oberoende av Svenska Kraftnät, säger Veronica Wänman.