Tre chefer i kommunen, varav den ena högsta chef för kultur- och fritidsförvaltningen, har stängs av med omedelbar verkan efter att det uppdagats att Botkyrka kommun använt statliga bidragspengar för att bekosta en resa till New York för unga vuxna och anställda i kommunen.

Kommunen betalade tillbaka pengarna, nästan 350 000 kronor, men i en efterföljande utredning väcktes frågor om jäv mellan anställda på förvaltningen och det anlitade resebolaget.

Desto tystare har det varit från de styrande politikerna. Nu kräver det största oppositionspartiet Socialdemokraterna att även politikens roll i härvan ska ifrågasättas.

– Det som bör hända nu är att det politiska ansvaret för katastrofen som förvaltningen befinner sig i ska utredas. Vi vill se vilket politiskt ansvar som ska utkrävas. Hur mycket kände nämndordförande till? säger Emanuel Ksiazkiewicz, gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Under tiden för en eventuell utredning tycker han att nämndordförande Robert Aslan (OS) bör ta en paus från sin roll i politiken.

– Nämndens ordförande kan inte vara en del i en sådan utredning. Då är det rimligt att han tar en paus, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

"Det är väntat"

Mitt i har sökt Robert Aslan. Han vill inte ta en intervju, men lämnar en skriftlig kommentar till tidningen.

"Det är väntat att oppositionen vill försöka göra detta till ett politiskt spektakel. Dock har jag mer respekt för Botkyrkaborna än så, vilket också visas genom vårt skyndsamma agerande. Fokus nu är att i nära samarbete med kommundirektören skyndsamt säkerställa en stabil ledning på förvaltningen och tillhörande verksamheter", skriver han.

Chefer stängs av efter omtalade New York-resan

Botkyrka kommun stänger av förvaltningsdirektören för kultur och fritid och två andra chefer efter den omtalade New York-resan.

Det var i mitten av juni som det uppdagades att Botkyrka kommun har använt statliga skattemedel till att finansiera en resa till New York för sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare inom ramen för kommunens verksamhet Ung 1619. Det var pengar som var tänkt att användas för att bekämpa nyrekrytering till kriminella gäng bland unga.

Botkyrka kommun fick drygt 65 miljoner kronor, varav knappt 350 000 kronor användes till resan.

Kommunen har hävdat att resan var berättigad, men att den aldrig skulle ha betalats med bidragspengarna från Socialstyrelsen. Botkyrka kommun har sedan dess betalt tillbaka pengarna och inlett en internt och en extern utredning.

I den senare har det framkommit så pass allvarliga uppgifter att den högsta chefen på kultur- och fritidsförvaltningen stängs av från sitt arbete med omedelbar verkan under tiden utredningen pågår.

– Det gäller misstänkt brott mot anställningsavtalet, säger Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun.

Kommunen är förtegen

Vilka omständigheter det rör sig om vill kommunen inte säga under tiden utredningen pågår.

– När vi har hela bilden, slutrapporten, kan vi ta ställning till om det är några som måste skiljas från sina anställningar eller får komma tillbaka, säger Lennart Agén.

Just nu pågår arbetet med att rekrytera en tf. förvaltningsdirektör.

Botkyrka kommun använde statliga bidragspengar för att bekosta en resa New York-resa för 16 personer.

Botkyrka kommun använde statliga bidragspengar för att bekosta en resa New York-resa för 16 personer.

Mostphotos/Fred Miller

Kommunchefer stängs av – efter bidragsresan till New York

 Botkyrka fick miljonstöd av staten för att motverka gängrekrytering ✔ ”Brott mot anställningsavtalet”