Så sent som i höstas hittades en stor mängd narkotika i anslutning till Alby fritidsgård, ett stenkast från Alby centrum som av polis har pekats ut som en öppen drogscen. Fritidsgården, som tidigare gick under namnet Albys Hjärta, pekades ut av Botkyrka kommun som ett tillhåll för kriminella när den drevs av ABF Botkyrka-Salem. De har i sin tur slagit i från sig kritiken.
Oavsett aktör hoppas polisen nu att brottslighet i anslutning till fritidsgårdar ska vara ett minne blott.
För sedan 1 februari kan en person förbjudas från att vistas på allmän plats om det finns en risk att den utövar brottslig verksamhet med skjutvapen eller sprängämne. Men också som hen kan skada tryggheten hos allmänheten på platsen.
Platserna som regeringen pekar ut där vistelseförbud ska kunna gälla är just bland annat skolgårdar, fritidsgårdar eller centrum.
Om en person ska beläggas med vistelseförbud bestämmer åklagare i samråd med de lokala poliserna. Bland poliskåren i Botkyrka tas den nya lagen emot med öppna armar. Men exakt hur den ska användas vet man ännu inte.
– Vi har arbetsgrupper som tittar på hur lagen ska kunna användas. Men än så länge är det för tidigt att säga exakt hur det kommer att se ut, vi får testa oss fram, säger Michael Johansson, lokalpolisområdeschef i Botkyrka och fortsätter:
Botkyrkas lokalpolisområdeschef Michael Johansson välkomnar lagen om vistelseförbud. "Nu måste vi utreda hur vi kan använda den". säger han vid ett besök på Rikstens skola.
Albin Tingstedt
– Men redan nu ser vi möjligheter med att kunna belägga vissa tongivande individer med vistelseförbud inom vissa områden. Exakt vilka de är kan jag inte gå in på.
Några särskilda områden?
– Det får vi också titta på. Jag tänker att varje fall är individuellt. Vi har vissa centrumanläggningar där vi kan se att det finns öppen droghandel och vissa tongivande individer vistas.
Får ris och ros
Vistelseförbud får både tummen upp och tummen ned av Botkyrkas styrande politiker.
– . Vi vet att vi har utsatta områden i kommunen och i och med den här lagen hoppas jag att man ska kunna komma åt brottsligheten på ett bättre sätt, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande.
Stina Lundgren (M)
Angie Gray
Inför att lagen om vistelseförbud trädde i kraft fick flera myndigheter och kommuner tycka till. Botkyrka kommun var en av dem som menade att lagen riskerar att bli kontraproduktiv. Man llyfte att en konsekvens av vistelseförbud kan bli att rekryteringen av barn yngre än 15 år tvärtom ökar eftersom de inte kan lagföras eller åläggas vistelseförbud.
– Vi tycker att man bör ta särskild hänsyn till barnen och titta på konsekvenserna för dem. Det finns en risk att när kriminella inte kan ha springare som är 15 år längre i stället riktar in sig på någon som är 13, säger Stina Lundgren.
Ministern: Ett komplement
Men regeringen hörsammade inte Botkyrkas kritik, som även stärktes av bland andra Barnombudsmannen.
Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att den nya lagen ska ses som ett komplement till tidigare beslut från regeringen, så som dubbla minimistraffet för grovt vapenbrott som trädde i kraft vid årsskiftet. Det berättar han när han besökte Rikstens skola förra veckan för att träffa lokalpolisen i samband med att vistelseförbudet trädde i kraft.
– Jag tror det är viktigt att vistelseförbud gäller barn från 15 år och vuxna. Skälet är att det ska vara ett verktyg som måste återspegla hur de kriminella nätverken fungerar, säger han.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Rikstens skola i Botkyrka inför att lagen om vistelseförbud trädde i kraft vid månadsskiftet.
Albin Tingstedt
Regeringen menar att nyrekrytering av unga ofta sker genom äldre barn och ungdomar som är närvarande i ett område. Så om äldre ungdomar förbjuds att vistas på vissa platser, kan det försvåra försök att rekrytera yngre barn.
– I praktiken kommer vistelseförbud för barn under 18 år att ske i nära samspel med skola och socialtjänst. Jag känner mig trygg i hur lagstiftningen är utformad och att polisen kommer använda den på ett balanserat sätt, säger Gunnar Strömmer.