– Njä, det är inget jag prioriterat.
Det säger Leif Alstad som vi träffar i Huddinge centrum.
Hustrun Ulla är inne på samma linje:
– Det är läskigt, man vill inte titta i den. Blir det krig så har vi ändå inget att sätta emot, säger hon.
Leif och Ulla Alstad har fått broschyren, men inte läst den.
Ingrid Johansson
Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har läget i världen försämrats kraftigt sedan 2018 när de senast skickade ut en beredskapsbroschyr.
Det handlar om krig, extremväder, terrorhot, cyberattacker, och det faktum att Sverige gått med i Nato.
Enligt MSB vet 30 procent av svenskarna vad som förväntas av dem vid en kris eller krig, 44 procent uppger att de klarar sig minst en vecka och 57 procent planerar att stärka sin hemberedskap.
Sätter igång
Kanske kommer den nya broschyren att öka siffrorna. En som hörsammar budskapet är Britta Furman, 80, född i Finland under kriget, men nu boende i Bandhagen.
– Jag vet hur viktigt det är med beredskap. När förra broschyren kom samlade jag kontanter och konserver, men nu har jag naggat på lagret. Så jag får sätta igång igen, säger hon.
Jag vet hur viktigt det är med beredskap.
Britta Furman är född i Finland, och där är man medvetna om vikten av beredskap, säger hon.
Ingrid Johansson
Enligt en Sifo-undersökning beställd av förvaringsföretaget Elfa har tre miljoner svenskar förberett sig "på något sätt".
En av fem struntar i
I Stockholms län uppger nio procent att de har grundläggande förnödenheter hemma och följer prepper-råd, 22 procent funderar på att bli en "prepper", medan 20 procent inte anser att det är nödvändigt.
Till den senare kategorin hör Anna-Carin Kvarnryd, Riksten:
– Jag har fått broschyren, men inte läst den. Det känns inte aktuellt att bunkra om det inte är något på gång, säger hon.
Anna-Carin Kvarnryd och Karin Wåhlin, med dottern Novalie, hör inte till dem som preppar inför kris och krig.
Ingrid Johansson
Något som hon och väninnan Karin Wåhlin dock reagerat på är att det inte finns något skyddsrum i Riksten.
– Vi får ta oss till Tullinge i så fall, säger hon.
Snart landar nya krisbroschyren i brevlådan
Med start i veckan börjar MSB:s uppdaterade broschyr "Om krisen eller kriget" kommer skickas ut till hushållen.
Senast den delades ut var 2018. Den nya broschyren betonar allas vårt ansvar för att skapa beredskap och utgår från en oroligare omvärld med krig i närområdet samtidigt som terror och påverkansoperationer riktas mot Sverige. MSB vill påminna om att vi måste hålla ihop.
Men de ger också tips om hur man förbättrar sin hemberedskap, till exempel att fortsätta använda kontanter då och då och lägga upp ett medicinförråd som räcker en månad.
– Broschyren ska bidra till att öka befolkningens motståndskraft och förmåga att hantera kris och krig. Ambitionen är att den ska vara lättillgänglig och ett konkret stöd till alla som bor i Sverige. I kris och krig behöver vi hålla ihop och ta vara på vår samlade styrka, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.
Sedan en tid har man kunnat ladda ner den från MSB:s hemsida. Från den 4 december skickas den också ut till de 6,3 miljoner personer som har digital brevlåda.
– Den här typen av information ska vara lättåtkomlig i alla lägen. Med oss är broschyren alltid bara några klick bort, säger Henrik Lönnevi, vd på Kivra.
MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer delas ut i drygt fem miljoner exemplar från vecka 47 och två veckor framåt.
MSB