Hälso- och sjukvårdsnämnden höll i dag ett extrainsatt möte med anledning av situationen inom ätstörningsvården.
Privatkliniken Mandolean, som på uppdrag av regionen driver ätstörningsvård fram till november, står inför ett återbetalningskrav på 47 miljoner kronor från regionen. Regionen anser att ersättningen felaktigt betalats ut och en rättsprocess pågår.
Detta kan leda till att Mandoklinikerna tvingas stänga redan i sommar.
Regionen står redo
Regionen har tidigare beslutat att ta över all ätstörningsvård när avtalet löper ut. Från den 1 december tar regionägda SCÄ, Centrum för ätstörningar, över vården för patienter som behöver sjukhusvård eller avancerad dagvård.
Nu har regionen tagit fram en handlingsplan för att hantera en eventuell förtida uppsägning av avtalet eller ett avbrutet samarbete.
– Om Mando säger upp avtalet i förtid, och slutar behandla patienter innan avtalet löper ut, så står regionen redo att snabbt skala upp sin kapacitet tidigare för att ta emot de patienter som behöver det, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.
Hit flyttas patienterna
Alla patienter från Mandoklinikerna ska omhändertas i ett särskilt spår och utan avbrott, poängterar Ivanovic Rubin.
– Ett intensivt arbete har pågått sedan Mando gick ut och hotade med att stänga sin verksamhet i förtid. Vi utökar kapaciteten i både öppenvården och heldygnsvården. Vi förbereder även för att kortsiktigt ytterligare öka kapaciteten genom kontakt med andra vårdgivare med uppdrag att bedriva specialistpsykiatrisk vård.
Den mest akuta vården för de svårast sjuka planeras att flyttas till nyrenoverade lokaler på Ungdomens hus vid Gamla Karolinska, som förväntas ha 40 vårdplatser.
Fram till att dessa lokaler är klara kommer heldygnsvården att erbjudas på Danderyds sjukhus, där 20 nya vårdplatser öppnas från 1 september. Vid behov kan vårdplatserna utökas inom hela specialistpsykiatrin innan dess.
Öppenvården utökas i uppgraderade lokaler på Södermalm och ett digitalt program för uppföljning av friskskrivna är förberett. Om ytterligare vårdplatser behövs kan en tillfällig avdelning snabbt öppnas vid St Görans sjukhus, enligt handlingsplanen.
Mandoklinikernas larm: "Patienter blir utan vård"
Mandoklinikerna kan tvingas stänga i sommar, då de inte fått den ersättning de räknat med från regionen. "Nu står patienterna utan vårdplatser" säger specialistläkaren Madeleine Muhr.
För ett par dagar sedan fick Mandolean, som driver privat ätstörningsvård på uppdrag av regionen fram till och med november i år, veta att 10 procent av deras vårdpengar inte betalas ut. Dessutom ska kliniken betala tillbaka cirka 7,3 miljoner kronor i månaden. Tillsammans motsvarar det ungefär två tredjedelar av ersättningen som Mando får i månaden.
Bakgrunden är ett återbetalningskrav från regionen på 47 miljoner kronor. Regionen menar att ersättningen felaktigt betalats ut till Mando, och det pågår en rättsprocess om pengarna.
– Regionen kräver alltså tillbaka pengarna nu, trots att man tidigare sagt att inga medel skulle strypas innan det finns en dom, säger Madeleine Muhr, specialistläkare i allmänmedicin på Mandometerklinikerna.
Hon är djupt oroad över situationen.
– Det här innebär att vi inte kan behandla de patienter vi har inneliggande eller ta emot några nya, eftersom vi inte kan bedriva gratis vård. Vi hade avtalat med Stockholms centrum för ätstörningar att ta emot patienter och avlasta dem under sommaren eftersom de har kö och fulla avdelningar. Men nu står patienterna i stället utan vårdplatser, säger Madeleine Muhr.
"Dör om de inte får vård"
Enligt henne drogs vårdpengarna in den 24 juni, kliniken fick informationen i ett brev daterat 12 juni.
– Det kom med väldigt kort varsel och vi sitter och räknar på vad olika saker kostar. Personal, hyror, med mera. Vi har 41 slutenvårdsplatser och 350-500 patienter i öppenvården. Dessutom har vi ett hundratal som går i uppföljande vård. Allt som allt berörs 1500-1700 personer, säger Madeleine Muhr och fortsätter:
– Många är väldigt oroliga. Patienter, anhöriga, vårdpersonal. Sommaren är dessutom en tid då många med ätstörningar försämras i sin sjukdom.
Anna Mellin Johansson, som jobbar som "egenerfaren" vid Mando, är frustrerad
– Jag sitter med de här patienterna dagligen och vet inte vad jag ska säga till dem. Många är sköra, jättesjuka och dör om de inte får vård, säger Anna Mellin Johansson.
Som Mitt i har skrivit tidigare har regionen beslutat att helt ta över ätstörningsvården då avtalet med privata Mandolean AB löper ut. Från den 1 december är det regionägda SCÄ, Centrum för ätstörningar, som bedriver all ätstörningsvård där patienter behöver läggas in på sjukhus eller få avancerad dagvård.
Maria Andersson, enhetschef för psykiatri och samverkan på Region Stockholm, menar att det inte fanns någon överenskommelse om att Mandolean skulle slippa återbetala pengar innan rättsprocessen är avgjord.
– Vi behöver agera nu för att säkerställa att vi får tillbaka de skattemedel som felaktigt utbetalas. I enlighet med avtalet har vi rätt att innehålla delar av ersättningen, säger Maria Andersson.
"Skyldig att ha likviditet"
Hon menar att Mandoklinikerna borde ha kunnat räkna med det här scenariot.
– Ja, de har ju känt till den här delen av avtalet. Dessutom, om man tecknar avtal med regionen så är man skyldig att ha likviditet i bolaget som gör att man kan klara av den här typen av situationer, säger Maria Andersson och fortsätter:
– Jag har svårt att se att vårdgivaren skulle bryta avtalet i förtid och riskera patienternas säkerhet. Väljer de ändå att göra det, vilket inte är tillåtet, så måste vi såklart se till att ta hand om de patienter som vårdas hos dem.
Ansvarig politiker Sandra Ivanovic Rubin (MP) skriver i en kommentar till Mitt i att regionen "arbetar hårt för att ingen patient ska hamna i kläm" och att de har stärkt kapaciteten på Stockholm Centrum för Ätstörningar för att de ska kunna ta emot patienter under hösten inför att Mandos avtal löper ut i november. Hon skriver vidare att regionen måste säkerställa att skattepengarna går till vård.
"Detta kommer inte som en chock för vårdgivaren, vår förvaltning har i ett års tid tydligt informerat om vilka åtgärder som kan och kommer att vidtas" skriver Sandra Ivanovic Rubin (MP).
Regionen har krävt Mandolean AB på 47 miljoner kronor för felaktigt utbetalda fakturor, det är nu en pågående rättsprocess.
Pekka Pääkkö
Risk för platsbrist när ersättning till kliniker för ätstörning minskas
M kräver extrainsatt möte – vill rädda ätstörningspatienterna
Moderaterna i regionen kräver en extrainkallad hälso- och sjukvårdsnämnd med anledning av platskrisen inom ätstörningsvården.
– Vi gör allt vi kan för att patienter med ätstörning ska få den vård de har rätt till, säger Axel Conradi (M).
Artikeln har uppdaterats.
Mandoklinikerna kan tvingas stänga i sommar, då de inte fått den ersättning de räknat med från regionen.
Mandolean, som driver privat ätstörningsvård på uppdrag av regionen fram till och med november i år, har ett återbetalningskrav ställt mot sig från regionen på 47 miljoner kronor.
Tvist om pengarna
Regionen menar att ersättningen felaktigt betalats ut till Mando, och det pågår en rättsprocess om pengarna.
Moderaterna och oppositionsregionrådet Axel Conradi (M) har reagerat starkt på situationen och kräver nu ett extrainkallat möte inom två veckor för att säkra vården till svårt sjuka patienter som annars riskerar bli utan livsviktig vård.
Landstingshuset på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö
Pekka Pääkkö
– Det handlar om runt 1 700 patienter som riskerar bli utan livsnödvändig ätstörningsvård. Oroliga föräldrar och patienter hör av sig till oss på löpande band just nu, säger Axel Conradi till Mitt i.
Kallelse har skickats ut
Den samlade oppositionen står bakom förslaget och Moderaterna kommer yrka på ett beslut om att ätstörningsvården ska finnas i egen regi samt att det ska köpas vårdplatser för att undvika att patienter faller mellan stolarna.
Under onsdagen meddelade Toni Eriksson, presschef på Region Stockholms S-kansli, att en kallelse till ledamöterna om en extra hälso- och sjukvårdsnämnd den 17 juli gått ut till ledamöterna.
Kräver att vårdplatser ska finnas
Enligt kommunallagens 9 paragraf ska sammanträde hållas om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det, vilket oppositionen når upp till.
– Vården ska fungera. Därför kräver vi nu att vårdplatser ska finnas, antingen i egen regi eller hos andra vårdgivare. Vi gör allt vi kan för att patienter med ätstörning ska få den vård de har rätt till, säger Axel Conradi.
– Vi vill så fort som möjligt se åtgärder. Utan att överdriva så är detta en fråga om liv och död. Kapacitet och kompetens finns. Nu måste även avtalen till.
Förbereder förtida stängningar
Psykiatriutskottets ordförande Sandra Ivanovic Rubin (MP) säger såhär på tisdagen:
– Vi i Mittenkoalitionen förbereder för en eventuell förtida nedstängning och har gett i uppdrag till förvaltningen att så snabbt som möjligt ta fram en handlingsplan för hur patienterna ska omhändertas.
Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm
Fredrik Hjerling
Inget datum har ännu kommunicerats från klinikerna då de avser stänga verksamheterna.
Avtalet är uppsagt
Regionen har beslutat att helt ta över ätstörningsvården då avtalet med privata Mandolean AB löper ut.
Regionen menar att ersättningen felaktigt betalats ut till Mando, och det pågår en rättsprocess om pengarna.
Från den 1 december 2024 är det regionägda SCÄ, Centrum för ätstörningar, som bedriver all ätstörningsvård där patienter behöver läggas in på sjukhus eller få avancerad dagvård.
Regionen vill säkerställa att man får tillbaka skattemedel som man menar felaktigt betalats ut till.
Källa: Mitt i och Region Stockholm