Fredagen den 1 november sköt någon mot två personer på en frisersalong vid Sätra centrum.
Under helgen samt veckan efter har personal från stadsdelsförvaltningen varit på plats för att ge krisstöd till dem som bevittnat händelsen eller andra som behövt prata om det inträffade. Ett 40-talpersoner kom förbi. På plats fanns bland andra Sofie Rooth, trygghetsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning.
Sofie Rooth, trygghetsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning var på plats för att möta Sätrabor efter det som hänt.
Lenita Gärde
Hur har reaktioner varit bland Sätraborna?
– Det är lite blandat, en del undrade vad som hade hänt, andra var uppgiva över det som händer i området och det kan jag förstå utifrån allt som hänt. Men det var ingen upprörd stämning.
Vad säger ni till dem som känner sig uppgivna?
– Att det är förståeligt med tanke på att det har varit så många skjutningar men att vi jobbar trygghetsskapande framåt på olika sätt. Och de som är i behov av krisstöd kan alltid ta kontakt med oss för stödsamtal, rådgivning och information.
Vad gör ni för att öka tryggheten i området?
– Vi jobbar med en revidering av lägesbilden tillsammans med polisen, fastighetsägarna, utbildningsförvaltningen och trafikkontoret och tar fram prioriteringar för hur vi ska jobba under 2025 med utgångspunkt från den.
– Och vi har nyligen haft trygghetsdagar runt om i Skärholmen och vi jobbar också med det som kom fram från boende där. Det är flera olika åtgärder på både kort och lång sikt, säger Sofie Rooth.
Flera tillfällen till dialog
Den 14 november bjuds Skärholmsborna in till informationsträffen ”Tillsammans i Skärholmen” där stadsdelsförvaltningen och flera andra aktörer berättar mer om det arbete som pågår med fokus på unga i risk för kriminalitet. Träffen innefattar både information och möjligheter till dialog.
Under november ska de även ha trygghetsvandringar i samtliga stadsdelsområden. Och Sofie Rooth betonar att även fältassistenterna och fritidsverksamheterna i området arbetar trygghetsskapande.