Johan Ågren som bor i Duvnäs utskog och jobbar på Södermalm har blivit flera timmar försenad sedan Nobina tog över busstrafiken i Nacka och Värmdö den 9 februari.
Han åker med bussarna 409 och 449 från Rudsjövägen till Ersta sjukhus. Restiden varierar mellan 36 och 42 minuter, enligt SL:s hemsida. Men sedan Nobina tog över har flera bussar helt uteblivit eller varit kraftigt försenade, att han ibland har börjat gå.
– I appen står det inget så man vet inte om bussen är försenad eller helt inställd. När jag började gå blev jag omkörd av en buss som var en halvtimme försenad. En morgon skulle jag ha åkt 08.12 men bussen dök aldrig upp, till slut fick jag ta en buss åt andra hållet och byta till buss 405 vid Ektorps centrum till Londonviadukten och ta buss 53. Jag var framme 09.20 så resan tog nästan en timme och tio minuter.
”Obehagligt att stå länge och vänta”
Hela familjen har SL-kort och upplever en markant försämring sedan Nobina tog över. Hans fru har börjat ta bilen till jobbet på en förskola i Hammarby sjöstad för att inte riskera att bli fast. Hans barn som går på gymnasiet YBC i Sickla och Eklidens skola har kommit 40 minuter sent vid tre tillfällen på en vecka.
– Min son fick frånvaro och det är ju inte jättebra när man går på gymnasiet. Det är mycket tid som bara försvinner. Men när jag mejlade lärarna och förklarade så strök de frånvaron, säger Johan Ågren.
Upprepade gånger har han efter skolan fått hämta barnen för att deras bussar inte har dykt upp.
– De tycker att det är obehagligt att stå länge och vänta och är trötta efter en lång skoldag. Jag tycker att man kan förvänta sig att bussarna ska gå.
”Inte sett någon från SL”
Den första veckan ställde Nobina in 50 turer om dagen i Nacka och Värmdö. Fem gånger fler än acceptabelt, enligt SL.
Johan Ågren tycker inte att SL tar frågan på tillräckligt stort allvar.
– Jag är förvånad över att SL inte verkar vara mer intresserade av att kontrollera det här. Jag har inte sett någon från SL ute med klocka och papper. SL får ju inte vad de betalar Nobina för, säger Johan Ågren.
”Inte tillräckligt nöjda”
Nobinas presschef David Erixon berättar vid lunchtid den 21 februari att omkring 600 av ungefär 40 000 avgångar i Nacka och Värmdö har ställts in sedan starten den 9 februari.
– Det är inget vi är tillräckligt nöjda med. Men pålitligheten kommer att öka och ökar hela tiden. Hittills har 98,5 procent av alla turer genomförts. Men även om majoriteten av turerna genomförs hjälper det ju inte mig som resenär om min buss är inställd, säger han.
Enligt Nobina är mycket av kaoset kopplat till tekniska problem.
– Vid en uppstart är det tyvärr vanligt med barnsjukdomar på bussarna. Mycket har handlat om dörrar som strular. Kan du inte öppna eller stänga bussen så måste den tas in till verkstaden. Men vi har människor på plats som jobbar dag och natt med att få ordning på det här, säger David Erixon.
Nobina tog även över busstrafiken i Botkyrka, Huddinge och söderort den 19 januari.
– Där hade vi också lite utmaningar i början men nu ser vi en väldigt stabil trend, säger David Erixon.
”Får inte full ersättning”
SL meddelar att Nobina ställde in 37 turer den 20 februari.
– Vi kontrollerar trafiken genom att vi får dagliga rapporter om antal planerade och ställda turer. Vi ser en förbättring. Men även om det går åt rätt håll är vi inte på en tillfredställande nivå och det påverkar våra resenärer, säger Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL.
Får Nobina full ersättning för busstrafiken av SL när det fungerar så här dåligt?
– Nej, de får inte full ersättning som för en fullt utförd trafik.
Överväger SL att säga upp avtalet med Nobina?
– Nej det gör vi inte. Även om vi inte nöjda med trafikstarten ser vi gradvis att det blir bättre. Fordonen uppdateras löpande vad gäller it-systemen och Nobina jobbar stenhårt för att få ordning på övriga tekniska problem med fordonen.
SL:s kontroller imponerar inte på Johan Ågren.
– Intressant läsning. Framförallt hur stor tilltro SL har till Nobinas rapporter. SL gör alltså inga egna kontroller. Jösses. Väl använda skattemedel.