Återvinningen av textilier har skjutit i höjden på flera håll efter nya lagen om att gamla kläder måste återvinnas. Lämningen på Lövsta återvinningscentral ökade till exempel med 70 procent i januari jämfört med föregående period 2024.
Men för de utan bil och som har svårt att röra sig är det svårare att leva upp till lagen.
– Jag och mina grannar klarar inte detta, säger Bengt Karlsson som bor på ett seniorboende i Vällingby.
Lövsta återvinningscentral.
Filip Magnusson
Alternativet Returrundan som tar emot textilier stannar bara vid Vällingby centrum sex entimmes-tillfällen på ett år, det är bara en utökning med två tillfällen.
– Vi vill också göra rätt för oss, men vi skröpliga kan inte ta oss till Lövsta och ingen riktig satsning har skett på Returrundan trots nya lagen, säger Bengt Karlsson.
Jämför med matfallshanteringen
Enligt Bengt Karlsson gjorde Stockholm vatten och avfall det mycket lättare för folk att leva upp till kravet på matfallshantering när det kom häromåret.
– Då gjordes stora insatser för att vi skulle kunna efterleva kraven. Kärl för kläder och textiler borde sättas ut även för detta ändamål, anser vi. Vi vill kunna lämna gamla textiler, men inte vara begränsade till en timme varannan månad för ändamålet.
Det finns ju många saker i vardagen som blir utmanande när man är gammal.
"Inget har gjorts för att vi äldre och skröpliga ska kunna leva upp till regelverket", säger Bengt Karlsson.
Privat
Enligt Stockholm vatten och avfalls pressansvarige Alexandra Fleetwood är det inte aktuellt för staden att ta fram några kärl i bostadsområdena för textiler.
I stället föreslår hon att äldre med svårigheter att återvinna frågar en släkting, en granne eller hemtjänsten om hjälp.
– Det finns ju många saker i vardagen som blir utmanande när man är gammal och har svårt att röra sig. Vi hoppas att de som hjälper äldre får det lättare eftersom vi nu mer än fördubblar Returrundans hållplatser, som stannar på över 530 platser i hela Stockholm i år.
De flesta som tar sig till Lövsta återvinningscentral för att lämna gamla kläder tar bilen.
Filip Magnusson
Bengt Karlsson hävdar att råden haltar:
– Staden kan väl inte utgå från att hemtjänsten eller barn som bor långväga kommer lämna våra textilier? Det finns säkert boenden som ordnar någon slags samordning, men långt ifrån alla.
Vad gör ni med trasiga strumpor och annat så länge?
– De åker direkt i hushållsavfallet just nu, det finns inget annat.