Fullriggaren har legat vid Skeppsholmen sedan 1940-talet. De senaste 70 åren har Svenska turistföreningen, STF, drivit vandrarhem ombord, men lämnade skeppet i slutet av sommaren 2022 inför en kostsam renovering. Man tyckte även att Stockholms stad skulle kräva en alltför hög hyra.
Nu vill staden gå vidare med planerna på att öppna restaurang eller bar ombord.
– Man ska kunna gå ombord, äta och dricka. Gärna någon kulturell verksamhet, öppen för stockholmare och andra besökare, säger stadens fastighetsdirektör Anders Kindberg.
– Tanken var att STF skulle flytta tillbaka efter renoveringen, men vi behövde justera upp hyresnivåerna. Det är en unik plats men också ett kostnadsdrivande förvaltningsobjekt.
Upprustning. 2021 året bogserades af Chapman till Beckholmen för renovering av riggen. Idag är det tillbaka vid Skeppsholmen.
Pekka Pääkkö
För liten
Målet är att den nya verksamheten ska vara igång våren 2026. Inte så troligt, enligt Peter Eriksson, chef för boenden, på STF.
I hyresavtalet för kajen med Statens fastighetsverk står det att vandrarhem måste drivas på båten, som dessutom är för trång för en restaurang, menar han.
– Det är svårt att se hur det skulle gå till. Största delen av båten är hytter, det finns inga stora allmänutrymmen. Det är ju ett skepp.
Han säger att STF alltid har haft kafé på båten, men att den delen den verksamheten har alltid varit väderberoende.
– När solen skiner och Stockholm är som vackrast, absolut. Men så fort det börjar regna och alla vill in är det för lite plats. Du kanske kan få ihop ett 20-, 30-tal personer.
– Regnar sommaren bort säljer du inte en enda glass.
Dyra renoveringar
STF driver fortfarande vandrarhem i Hantverkshuset på kajen men skulle även gärna fortsätta med verksamheten på båten. Med dubbelt så hög hyra vore det dock inte lönsamt, enligt Peter Eriksson.
Regnar sommaren bort kommer du inte sälja en enda glass.
– Vi är väl ett av världens mest kända vandrarhem. Det finns på frimärken. Den är väl nästan lika fotograferad som slottet. Att kunna sitta på en båt mitt i Stockholm är en del av att tillgängliggöra stan.
På Stockholms stad vill man framför allt ha in mer pengar för att uppväga den kostsamma driften av skeppet. Bara de senaste två renoveringarna ligger på runt 50 miljoner kronor.
Man har länge försökt sälja båten utan napp och fastighetsdirektören Anders Kindberg utesluter inte ett vandrarhem i framtiden heller.
– Vi kommer aldrig bli rika på det här. Däremot blir vi rika på upplevelser. Den tillhör ju Stockholms stadssiluett, är ett sjömärke och viktigt kulturarv. Det handlar om att öka intäkterna och göra en lite mindre dålig affär.
Gamla planer
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) har länge velat få till något annat än ett vandrarhem på båten.
– Det är som att tiden har stått stilla sedan jag var med fattade de avgörande besluten över att få fram en bättre användning av skeppet under förra mandatperioden.
Fullriggaren af Chapman kan bli restaurang
af Chapman är ett klassiskt inslag i Stockholms stadssilhuett. Staden öppnar för att få in en ny verksamhet i båten, vilket fått STF vandrarhem att reagera. "Allt sker utan dialog med oss," säger vd:n Maria Ros Hjelm.
För en tid sedan sjösatte staden en utredning för att se över möjligheten att sälja fullriggaren af Chapman, som ligger förtöjd vid Skeppsholmen.
Den var för dyr i drift, menade den blågröna majoriteten. I dag används af Chapman av Svenska turistföreningen (STF) som vandrarhem.
Trevare har lagts ut till Statens fastighetsverk och Statens maritima museer för att se om de vill köpa båten, men i en lägesrapport konstateras att deras intresse varit svalt.
https://www.mitti.se/nyheter/af-chapman-ar-hemma-igen/repvdd!JjXkwM90eTfCCbLnZjjZA/
Knepigt hitta ny ägare
Att hitta en ny, långsiktig ägare är knepigt och att lägga båten i en torrdocka är inte aktuellt – därför fokuserar nu staden på att se om det går att bredda användningen.
I dag är det enligt avtal bara tillåtet med vandrarhem i båten.
– Vi behöver stärka platsen som turistmål och göra den tryggare, då behöver vi en verksamhet som är mer öppen. Statens fastighetsverk som vi arrenderar kajen av är positiv till en förändring av reglerna, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).
Han menar att en restaurang hade varit ett alternativ.
– Det skapar mer rörelse och trygghet senare på dygnet. Att kunna ta en kall öl och en bit kött på af Chapman i kvällssolen tror jag hade gjort fartyget mer uppskattat än i dag.
Finns behov av ökad trygghet på Skeppsholmen?
– Det är en vacker plats som fler borde upptäcka. Detta kan göra den mer levande, och förbättrad belysning innebär ju ökad trygghet när mörkret faller.
Vad gäller restaurangbåtar finns Patricia och Thaibåten i stan – behövs en till?
– En restaurang är bara en av flera möjliga verksamheter, men jag tror absolut att det hade varit uppskattat.
https://www.mitti.se/nyheter/dyrt-att-skota-af-chapman-nu-kan-den-saljas/reptkc!xU3WhKR8fADYuKzaTKyl6w/
STF känner sig överkörda
STF har haft vandrarhem i af Chapman sedan 1949. Beskedet att de kan behöva flytta har inte fallit i god jord.
– Vi har i princip bara fått ett mejl om att hyran behöver höjas och att staden gör bedömningen att vi inte kan klara den, säger STF:s vd Maria Ros Hjelm.
Sedan 2018 har STF fått ettåriga förlängningar av sitt hyreskontrakt, med anledning av de pågående renoveringarna af Chapman.
– Jag förstår att staden vill se över ekonomin, men vi vänder oss mot sättet det här har hanterats. Vi står i startgroparna för att utveckla och bredda vår verksamhet där, men nu får vi bromsa det eftersom vi står utan hyreskontrakt.
– Det här är ett av världens mest kända vandrarhem. Vi har haft hundratusentals besökare som kunnat bo hos oss även om de inte har tjocka plånböcker.
https://www.mitti.se/sodermalmdirekt/unik-gast-lockar-manga-till-beckholmen/repujk!ho@awirNzdjS2R@sh3Q2Q/
Framtiden får utvisa
af Chapmans däck ska renoveras 2022–2023. Under tiden ska staden utreda nya användningsområden. Dennis Wedin menar att det är tidigt i processen och att man självklart ska föra dialog med STF i ett senare skede.
Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) vill inte säga om han ställer sig bakom en eventuell försäljning, men menar att det är viktigt att skeppet är tillgängligt för stockholmarna.
– Vi ser gärna att STF efter renoveringen får fortsätta bedriva verksamhet förutsatt att man når en överenskommelse om hyran.
Ta en kall öl och en bit kött på af Chapman i kvällssolen.
Tremastad fullriggare
af Chapman byggdes 1888 i Whitehaven, England, som lastfartyg för handel med Australien och fick namnet Dunboyne.
Sedan 1938 har hon legat vid Skeppsholmen. Hon köptes av Stockholms stad 1947 och 1949 öppnade hon som vandrarhem, i Svenska turistföreningens regi.
I dag ägs och förvaltas af Chapman av fastighetskontoret. De arrenderar i sin tur kajplatsen av Statens fastighetsverk.
Källa: Stockholms stad
Unik gäst lockar många till Beckholmen
af Chapman har lämnat Skeppsholmen. Nu väntar en vinter på Beckholmen för fullriggaren med över 130 år på nacken. Här ska den få sig en kostsam renovering – samtidigt som staden funderar på att sälja det omtyckta skeppet.
– Förutom af Chapman ligger briggen Tre Kronor här på Beckholmen, så det är lite historievarvskänsla, säger Staffan Röberg, vd för Stockholms reparationsvarv, glatt när vi ses en vacker höstdag.
Ungefär 40 meter upp vid af Chapmans mittersta mast står två personer i en lyftkran och jobbar med att montera ner en rå, alltså en stång som löper tvärs över mastens förkant.
– Allt utom de undre delarna av masterna ska ner. Råer, bogspröt och det som är i trä, säger projektledaren Karin Landin.
På varvet jobbar runt 100 personer, av dem är nästan hälften engagerade i renoveringsarbetet. Med är också en antikvarie från staden.
– Vi bevarar så många delar som möjligt, men de delar som i dag är av trä ska tillverkas i stål i stället. Allt det görs här, det är spännande.
Fullriggaren af Chapman byggdes 1888 i England och kom 1915 till Sverige som skolfartyg. Då fick hon se sin beskärda del av äventyr, som när hon 1918 avseglade New York för Göteborg.
Atlantresan gick i stormens tecken; segel blåste sönder, båten träffades av blixten och höns, livbojar och även en konstapel Löfvendahl som var med på resan spolades överbord. Tidvis var nästan hela besättningen utslagen i spanska sjukan, men i februari 1919 angjorde hon Göteborg.
Växer svamp
Hon köptes av svenska flottan 1923, men har sedan 1949 legat förtöjd vid Skeppsholmen och fungerat som vandrarhem.
Den kajen lämnade hon senast för tretton år sedan. Då togs hon till Muskö bland annat för underhåll av riggens nedre del. En som var med då var Johan ten Hoor från Nederländerna. Nu är han tillbaka för att återigen låna ut sin expertis.
Han står på kajen vid en rå som precis lyfts ner från masten.
– Arbetet går bra! Men det växer svamp på råerna, det har jag aldrig sett förut, säger han och petar på vad som ser ut som en ticka.
Att åter jobba med skeppet tycker han är kul.
– Det är ett av de vackraste skepp jag jobbat med. Speciellt aktern är fin.
Nu ligger af Chapman i Gustav V:s docka. Här blir hon kvar ungefär en månad, tills nedmonteringen är klar. Då flyttas hon till Beckholmens östra kaj.
Staffan Röberg berättar att varvet hanterar runt 200 båtar per år. Hit kommer mest moderna fartyg, men även historiska exemplar: ångfartygen Norrskär och Mariefred och isbrytaren Sankt Erik för att nämna några.
Men skepp liknande af Chapman är inte helt vanligt förekommande.
– Vi har haft stålbarken Pommern här två gånger, hon är ännu större. Men af Chapman är unik. Hon är ett trevligt inslag i det moderna. Det är kul att staden vill bevara henne.
Varvsområdet är förbjudet för obehöriga, men af Chapman går att se från en höjd mitt på Beckholmen. Ett stenkast därifrån, i ett rött trähus, bor Richard Skröder.
– Det har varit jättemycket folk här för att titta, speciellt när flaggspelet var uppe, säger han från sitt fönster.
Det är kul, menar han, även om det kan bli lite väl mycket spring ibland.
I maj ska arbetet stå klart och af Chapman vara åter på Skeppsholmen.
af Chapman är ett vackert inslag i stadsmiljön, men för dyr i drift. Det menar Dennis Wedin (M) som därför vill öppna för möjligheten sälja skeppet. ”Vi måste hitta en mer hållbar och långsiktig modell för ägande.”
ör att hålla af Chapman flytande måste hon renoveras. Det ska ske i tre steg, där riggen är först ut att fixas. 2022–2023 är det däckets tur och inom 5–8 år ska även skrovet fixas.
Prislappen för bara riggen ligger på 27 miljoner. Kostnaden för hela projektet är belagt med sekretess, men i ett inriktningsbeslut från 2018 uppskattades det till 91 miljoner kronor.
– af Chapman är ett viktigt inslag i stadens silhuett, men det är kostsamt för skattebetalarna, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).
Därför vill han att staden ska utreda alternativ för en mer hållbar och långsiktig modell för ägande av skeppet, som i dag ägs av Stockholms stad. En tänkbar väg hade varit att sälja skeppet till en privat aktör.
Varför lägga så mycket pengar på något som ska säljas?
– Grundproblemet är det ekonomiska läget framåt. Förutom renoveringar innebär ägandet en löpande kostnad om 1,5 miljoner kronor för ett vanligt år, och bara där går vi back.
– Att se över ägandet är ett av alternativen. I så fall ska en förutsättning vara att den ligger kvar på samma plats.
Vad de andra alternativen kan vara för tidigt att svara på i dagsläget, menar Dennis Wedin, men säger att staden till exempel ska se över hur liknande fastigheter sköts i andra städer. Än är det för tidigt att säga något om när en plan kan presenteras.
– Det här är något som vi måste låta ta tid. När vi presenterar ett förslag ska det vara genomarbetat.
Är det ett alternativ att staden överger skeppet om man inte hittar en ny lösning?
– Det vore helt oacceptabelt. Vi har alla förutsättningar att hitta en mer hållbar lösning, men krävs att den ägs av staden, då får det bli så.
Vi bevarar så många delar som möjligt.”
Byggdes år 1888 i England
Byggdes 1888 i Whitehaven, England, som lastfartyg för handel med Australien och fick namnet Dunboyne.
Köptes 1915 av Rederi AB Transatlantic i Göteborg, användes som skolfartyg för utbildande av befäl till handelsflottan. Döptes om till G. D. Kennedy.
1923 köptes hon av svenska flottan och fick då namnet af Chapman, efter skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman.
1937 började hon användas som logementsfartyg.
Ett antal år senare var hon uttjänt även i det syftet. Försök gjordes för att sälja henne, men utan framgång. Det blev tal om att i stället skrota skeppet, vilket väckte starka reaktioner.
1947 köptes hon för 5 000 kronor av Stadsmuseet, rustades upp för 350 000 kronor och Svenska turistföreningen fick ta över driften.
Sedan 1938 har hon legat vid Skeppsholmen och 1949 öppnade hon som vandrarhem.
2006–2008 genomgick hon en omfattande renovering för 100 miljoner kronor.
Källa: Museinämndens årsberättelser, Stockholms stad
Dyrt att sköta af Chapman – nu kan den säljas
Stockholms stad vill sälja vandrarhemmet af Chapman till en privat aktör. "Att ta hand om en så stor båt är resurskrävande", säger fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) till Mitt i.
Vandrarhemmet af Chapman, segelfartyget som legat vid Skeppsholmen sedan 40-talet, kan nu säljas, meddelar P4 Stockholm.
Stockholms stad ska titta närmare på huruvida det går att sälja fartyget till en privat aktör och på så sätt spara pengar.
– Att ta hand om en så stor båt är resurskrävande och skiljer sig mycket från de andra fastigheter som staden äger, säger fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) till Mitt i.
Seglar inte bort
Men även om båten säljs kommer den inte att segla bort från Skeppsholmen i första taget.
– Af Chapman är ett viktigt inslag i Stockholms stadssiluett. Den är också blåklassad vilket är den högsta kulturhistoriska klassningen. Med det i åtanke är jag mån om att båten är kvar på platsen.
Men en ny ägare kan innebära en annan typ av verksamhet än ett vandrarhem.
– Idag kostar båten skattebetalarna stora summor varje år, därför är jag öppen för att titta på hur vi kan förbättra lönsamheten. Jag får återkomma till vad det kan innebära.
Jag är mån om att båten är kvar på platsen
Af Chapman ruttnar – rustas för 90 miljoner
Riggen ruttnar och däcket läcker. Fartyget af Chapman vid Skeppsholmen är i akut behov av upprustning – och nu väntas staden ta beslut om en renoveringsbudget på 90 miljoner.
Sveriges mest kända vandrarhem fyller 130 år i år. Men det är en luggsliten jubilar som ligger och guppar vid i Skeppsholmens kaj.
Riggen ruttnar
Som Mitt i tidigare berättat är fullriggaren af Chapman i stort behov av renovering. Däcket läcker och har flera rostskador och även skrovet, avloppet och inredningen måste rustas upp. Nu ska fartyget tas upp i varv för att totalrenoveras, enligt ett förslag till fastighetsnämnden. Skrov och och däck ska lagas och riggen bytas ut till en konstruktion i stål.
Men att flytta det tunga fartyget är lättare sagt än gjort. Det är inte sjödugligt för längre sträckor och förflyttningen riskerar att orsaka nya skador på skrovet. Dessutom finns det bara två varv i Stockholm som är tillräckligt stora för att ta emot skeppet.
Och det går inte att vänta hur länge som helst på renovering. Riggen, som drabbats av rötskador, riskerar nämligen att bli en fara för allmänheten om den inte renoveras. Dessutom skenar utgifterna för underhållet för varje år.
Om inte renoveringen genomförs riskerar vandrarhemmet att läggas ned för gott, skriver fastighetskontoret i ett yttrande till fastighetsnämnden.
Kostar miljoner varje år
Kostnaden för renoveringen tros landa på sammanlagt 90 miljoner. Om allt går enligt planerna inleds renoveringen 2019. Af Chapman väntas sjösättas vid Skeppsholmen igen efter ett år.
Men kostnaderna fortsätter. Utgifterna för underhåll väntas ligga på 2 miljoner per år de kommande nio åren. År tio väntas kostnaderna landa på mellan 20 till 50 miljoner kronor.
När allt är klart kommer af Chapman gå med en årlig förlust på 12 miljoner kronor per år.