När stadens hälso- och miljöinspektörer oanmält klev in på en krog i Vasastan i början av november såg de hur kackerlackor sprang runt i köket. De fanns på både utrustning och i fällor som krogen hade lagt ut.

Inspektörerna stängde verksamheten i några dagar. Restaurangen tog därefter vid två tillfällen in städare och skadedjursbekämpare. Kackerlackorna försvann inte helt, men blev betydligt färre och krogen fick öppna igen.

Förökar sig snabbt

Kravet är att restaurangen fortsätter med omfattande städning tills kackerlackorna är borta, annars får de böter.

– Det tar tid innan denna typ av skadedjur försvinner. Kackerlackor förökar sig otroligt snabbt när de har förutsättningar, skriver Mirjana Mitic, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Hon skriver vidare att verksamheten har nya rutiner för rengöring och att det har blivit betydligt bättre. Inspektörerna fortsätter med oanmälda kontroller för att säkerställa att sanering leder till att skadedjuren försvinner.

Kan besökare känna sig trygga med att äta på restaurangen?

– Så länge rengöring görs på ett bra sätt under pågående sanering av skadedjur, är risken minimal. Därför gör vi uppföljande kontroller för att säkerställa att rengöringen fungera.