Några munskydd syns inte till i Hammarby-Skarpnäck, varken ute på gatorna eller i butiker. Inne på restaurang Piloten i Skarpnäck är det också normalläge en tisdagseftermiddag fem år efter utbrottet. Vid borden och vid bardisken sitter ett gäng gäster.

Neco Inal som drivit Piloten i 20 år minns hur det var när Mitt i visar datumen för Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer. De kom titt som tätt utbrottsåret 2020.

– Vi är nu på den sista lådan med handsprit. Jag kände på mig att det skulle bli en bristvara och beställde en pall, säger Skarpnäckskrögaren.

"Kunderna skötte hygienen bra och tog hand om varandra. I början fick man gå runt och upplysa en del, men snart förstod folk vad som gällde. Vi satte upp anslag på väggarna med reglerna", säger krögaren Neco.

"Kunderna skötte hygienen bra och tog hand om varandra. I början fick man gå runt och upplysa en del, men snart förstod folk vad som gällde. Vi satte upp anslag på väggarna med reglerna", säger krögaren Neco.

Anders Björklund

Ville hjälpa

I mars samma år rekommenderades personer över 70 år att hålla sig hemma och undvika möten med andra och att vistas i restauranger, butiker och kollektivtrafik med mycket folk. Samtidigt mobiliserade folk för att hjälpa personer i riskgrupper eller de som blivit smittade. I Hammarby-Skarpnäck erbjöd sig flera volontärer att hjälpa till med butiksinköp.

– Jag vill hjälpa till eftersom att jag verkligen kan tänka mig hur stressande det måste vara att inte kunna gå till affären för att handla mat på grund av ett virus, sa då 16-åriga Aimee Sollevi Cole till Mitt i.

Krogar och kaféer fick föreskrifter om att förhindra trängsel. Arrangemang över 50 personer förbjöds. Piloten som brukar arrangera karaoke såg tillvaron förändras.

Vi försöker hela tiden vara bra för Skarpnäck.

– Vi tog bort en del bord för att öka avstånden och karaoken här ställdes in. Vi stängde klockan 20 under en tid, säger Neco som slagit sig ned vid ett bord med pizzaugnen lysande i bakgrunden.

30 procent ned

Krogkunderna blev färre på Piloten. Samtidigt blev det vanligare med hämtmat. På dåvarande Centan i Bagarmossen anpassade man exempelvis menyn mot take away. Det fanns visserligen lokala matställen runt om i Stockholm som fick ett uppsving till följd av ökat hemarbete. Men den generella bilden var en bransch i kris. I januari 2021 skramlade krögare i kastruller i protest mot att alkoholförbudet efter klockan 20.30 förlängdes.

Flera branscher hade tufft, bland annat frisörer. För Stockholmskrögarnas del sjönk omsättningen i snitt med 30 procent år 2020. Neco Inal såg inte bara försäljningen dyka.

Några äldre personer han kände privat dog och några av Pilotens stammisar såg han för sista gången.

– Det var flera som gick bort under pandemin, säger han dämpat.

Även om ekonomin fortsatt är tuff för många, är själva viruskrisen över. På Piloten arrangeras numera också poesikvällar.

– Vi försöker hela tiden vara bra för Skarpnäck. Nu har jag jobbat här i 20 år och hoppas att folk är nöjda.