Det är förmiddag och polisen genomför en nykterhetskontroll på parkeringen utanför Väsby Centrum. Några som just parkerat får blåsa.
– Vi har bara varit här fem minuter, så vi vet inte än hur läget är just i dag. Folk är ofta väldigt tacksamma när vi är ute och gör nykterhetskontroller, säger polisen Paulina.
En av dem som fått blåsa är Väsbybon Janne, som jobbar som busschaufför.
– Det är andra gången jag blåser i dag, vi gör det före jobbet också. Det är jättebra att polisen gör kontroller, säger han.
Riktlinjerna ändrades
21,3 procent av Upplands Väsbys befolkning har en riskfylld alkoholkonsumtion, enligt Folkhälsomyndighetens rapport "Folkhälsan".
Det kan jämföras med grannkommunen Järfälla där siffran är 10,9 procent eller länssnittet på 18 procent.
Upplands Väsby ligger högst i länet vad gäller riskbruk av alkohol.
Mikael Andersson
2023 ändrade Socialstyrelsen riktlinjerna för riskbruk till motsvarande fyra glas vin vid samma tillfälle en gång i månaden eller mer.
De nya riktlinjerna är hårda, tycker Janne.
– I så fall har hela Sveriges befolkning problem. Vi svenskar har ju alkohol i vår kultur. Det är vin och öl på helgen och snaps till midsommar.
Han tycker samtidigt att synen på alkohol har förändrats – vilket kan ha medfört att fler hamnar inom riskbrukszonen.
– Nu tittar ingen snett om man tar ett glas vin en tisdag. Förut var det nät över folkölen i matbutiken och bolaget hade lördagsstängt.
Oroande siffror
De flesta som når upp till definitionen av riskbruk kommer inte i kontakt med socaltjänsten. Men Charlotta Marklund, chef för individ- och familjeomsorgen, reagerar ändå på siffrorna.
Vi svenskar har ju alkohol i vår kultur.
– Det är jättetråkigt och så klart oroande siffror för oss som kommun. Men det är svårt för oss på socialtjänsten att göra någon analys av vad det beror på, säger Charlotta Marklund, chef för individ- och familjeomsorgen.
Det hon däremot vet är att antalet placeringar för personer med beroendeproblematik har ökat med 22 procent från 2023 till 2024.
Enligt Charlotta Marklund kommer personer ofta i kontakt med socialtjänsten för sent och är då i stort behov av vård.
– Riskbruket har då gått över till missbruk. Vi måste fortsätta med information och uppsökande insatser för att vi ska nå dem tidigare.
"Inte så gott"
Tillbaka till parkeringen vid Väsby Centrum.
Anna-Karin Evaldsson, 49, dricker "typ aldrig" och tar hellre ett glas läsk än ett glas vin.
Anna-Karin Evaldsson tar hellre ett glas läsk än ett glas vin. "Jag tycker inte det är så gott."
Mikael Andersson
– Jag tycker inte att det är så gott. Dessutom har båda mina barn en sjukdom som gör att jag snabbt måste vara beredd att kunna rycka ut om något händer.
Är riktlinjerna rimliga?
– Bättre att sätta lite hårdare riktlinjer så att folk lyssnar. Nu låter jag kanske extrem, säger hon med ett skratt.
Eva Antonsson från Carlslund tycker inte att det är okej att dricka mer bara för att det är en högtid.
Mikael Andersson
Carlslundsbon Eva Antonsson, 74, är även hon en måttlig drickare.
– Det blir ett glas vin till en god middag någon gång. I min familj har vi aldrig druckit mycket och de flesta har levt till de är nästan hundra, säger hon.