Sedan tidigare är en person dömd och i mitten av september kom beskedet att sju personer åtalas för inblandning i de kravaller som uppstod på Järvafältet vid den årliga eritreanska kulturfestivalen när den arrangerades i augusti 2023.

På torsdagen kom nytt besked i utredningen rörande en kvinna i 35-årsåldern.

– Hon är häktad i sin utevaro, säger Sofia Gullbrandsson, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare.

Kvinnan har inte gått att hitta och Sofia Gullbrandsson tror att hon kan befinna sig i ett annat land.

– Nu håller jag på att gå igenom de som vi har lyckats identifiera från upploppen som vi inte har fått tag i i Sverige, säger hon.

För att försöka få tag i kvinnan kommer åklagaren nu att lägga en så kallad europeisk arresteringsorder.

– Det innebär att om hon försöker flyga eller reser in eller ut från någon land så plingar det till i systemet att det finns en sådan här efterlysning på henne i hopp om att fångas in, säger Sofia Gullbrandsson.

Aktivt deltagande i våldet

Brottsrubriceringen för ärendet som rör kvinnan är våldsamt upplopp.

– Jag menar att hon deltagit i det här våldsamma upploppet och då både agerat som anförare, alltså att med ord och gester uppmanat andra att även ta del av detta. Vidare har hon deltagit aktivt i folksamlingen, säger hon.

Kvinnan och flera andra deltagarna ska ha varit beväpnade vid upploppet.

– Våldet som jag menar att de har gjort är att de har beväpnat sig med tillhyggen, kastat föremål över och på polisen, försökt hindra folkmassorna, tänt eld på festivaltält, bilar och liknande, säger Sofia Gullbrandsson.

Ett stort antal enheter från både polis och räddningstjänst fick rycka ut till Eggeby gård när tumult uppstod vid en kulturfestival i fjol.

Ett stort antal enheter från både polis och räddningstjänst fick rycka ut till Eggeby gård när tumult uppstod vid en kulturfestival i fjol.

Stefan Källstigen

Kvinnan ska även ha tagit sig över kravallstaket.

Identifiering görs med hjälp av kameror som fångat flera av de misstänkta.

– Hela utredningen bygger på att vi har övervakningskameror från stället och kroppskameror från poliserna, säger Sofia Gullbrandsson.

Besked om fler misstänkta kan komma.

– Vi har några till som är identifierade. Då görs bedömningen om jag ska begära dem häktade i sin utevaro. Alla personer som vi har identifierat och som är i Sverige har vi fått tag på, säger hon.

I mars väntas förhandling i det åtal som nyligen väcktes.