JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Kyrkans plan - riva och bygga nytt

Upprörda. Håkan Serdén och Bengt Etzler, medlemmar i Spånga-Kista församling, anser att beslutet om att söka rivningslov för Spånga församlingshus har skötts på ett sätt som kan ifrågasättas.
 Foto: Stefan Källstigen

Upprörda. Håkan Serdén och Bengt Etzler, medlemmar i Spånga-Kista församling, anser att beslutet om att söka rivningslov för Spånga församlingshus har skötts på ett sätt som kan ifrågasättas. Foto: Stefan Källstigen

20210927121600
20210927121600
2021-09-27
12:16
2021-09-27 12:16

"Gått under radarn". "Skandal". Ansökan om att riva Spånga församlingshus upprör. Kyrkan måste vara realistisk, svarar kyrkorådets ordförande, som lovar att inte överge Spånga. Miljoner står på spel. Staden kan få sista ordet.

I den till synes sömniga lilla stadsdelen Spånga har en kyrkostrid blossat upp.

Som 'vapen' används banderoller, plakat och verbala värdeord.

Det som upprör är en ansökan från kyrkan under sommaren om att få riva Spånga församlingshus, byggt 1959, vid Värsta allé.

Enligt en konsultrapport som Spånga-Kista församling beställt kostar en renovering av församlingshuset under en tioårsperiod 20 miljoner kronor, pengar församlingen vill lägga på annat.

Församlingen vill riva församlingshuset, låta bygga bostadshus på tomten och hyra in sig i en lokal i de nya bostadshusen. Dessutom vill församlingen bygga ett helt nytt församlingshus, men då vid Spånga kyrka i Tensta, ägt av församlingen själv.

ANNONS

– Vi lämnar inte Spånga utan vill ha en ny lokal i de nya bostadshus som skulle byggas på rivningstomten i Spånga, säger Jimmy Dahllöf (Borgerligt alternativ, Bask), ordförande i kyrkorådet.

Banderoller och plakat

Förra veckan hängde två stora protestbanderoller mittemot församlingshuset:

"Stoppa rivningen av församlingshuset. Kontakta din lokalpolitiker".

På ett manshögt plakat utanför församlingshusets entré gick församlingen i skriftligt svaromål på oroliga frågor från invånarna.

En av församlingens medlemmar, som vid intervjutillfället kandiderade för Socialdemokraterna i kyrkovalet och som vill väcka opinion, är Bengt Etzler. Han anser att det saknas en samordnad plan om Spångas utveckling.

– Att staden överlåtit initiativet för stadsbyggnad till byggindustrin har lett till en våldsam exploatering där hög och tät bebyggelse blivit regel, säger han.

Förslaget att riva församlingshuset är ännu ett exempel, tycker han:

– Församlingshuset är arkitektur av högsta klass i västerort. Huset är mycket välplanerat och byggt med beständiga material och borde absolut bevaras.

Bengt Etzler tror att församlingen medvetet talat tyst om planerna att göra sig av med församlingshuset, vilket han tycker är "skandalöst".

– Församlingen har mörkat för att undvika opinionsbildning i frågan.

Jimmy Dahllöf, kyrkorådets ordförande, tillbakavisar:

– Det vill jag vara tydlig med, ingenting i processen är mörkat. Med fullmäktiges protokoll och kyrkorådets protokoll och med pressreleaser i sociala medier så har vi försökt att förmedla information, säger Jimmy Dahllöf.

"Gått under radarn"

Håkan Serdén, också han församlingsmedlem, tror att invånarna i Spånga ännu inte känner till rivningsplanerna:

Man måste vara rädd om de kulturella russinen i kakan.

– Det har gått under radarn.

Han anser att församlingshuset som byggnad är en viktig del av miljön i Spånga centrum, och också viktig för föreningslivet.

– Det är verksamheter som vi som församlingsmedlemmar vill ha kvar. Man måste vara rädd om de kulturella russinen i kakan. Församlingshuset har ett symbolvärde.

Jimmy Dahllöf igen:

– Församlingshuset har stått på samma plats sen 1959. Många församlingsmedlemmar har använt lokalerna, bland annat konfirmander. Jag konfirmerades själv där för 20 år sen. Den känslan vi har fått vill vi också unna de som kommer efter oss. Men när vi ser renoveringsbehovet måste vi tyvärr vara realistiska.

Församlingsmedlemmen Håkan Serdén tror att de verksamheter som i dag har aktiviteter i församlingshuset inte kommer att flytta med till de nya lokaler som planeras vid Spånga kyrka.

– Säkert kommer massor av Spångabor att gå ur kyrkan, befarar han.

Jimmy Dahllöf:

– Det är tråkigt, varje medlem står själv för sitt beslut. Men då kanske vi inte har råd att ha lokaler eller kyrka.

– Spånga-Kista församling har god ekonomi i dag men vi måste vara realistiska för framtiden. Det kommer att bli ett större renoveringsbehov i framtiden.

Vad tar du med dig om att rivningsförslaget "gått under radarn"?

– Att vara tydligare med det som beslutas, säger Dahllöf.

Vilka reaktioner har du själv mött?

– Det är blandade reaktioner, det är många som har en relation till fastigheten och är orolig för vad som händer sen, men också medlemmar som säger att det är bra att våga ta beslut för att rusta för framtiden.

Vad handlar det om?

Svenska kyrkan räknar med fortsatt medlemsflykt och mindre intäktter.

Spånga-Kista församling väntas förlora 5 000 medlemmar under tio år, från 17 000 till 12 000 medlemmar.

För att klara ekonomin ska alla församlingar senast 2021 utreda vilka fastigheter som inte behövs.

Spånga-Kista församling har två kyrkor samt ett ”antal” andra byggnader.

Förslaget är att sälja församlingshuset i Spånga och istället utveckla området vid Spånga kyrka i Tensta. Dessutom skulle delar av Kista kyrkas lokaler hyras ut och Rinkeby församlingsgård flytta till Kista och Spånga kyrka.

Källa: Svenska kyrkan

Upprörda. Håkan Serdén och Bengt Etzler, medlemmar i Spånga-Kista församling, anser att beslutet om att söka rivningslov för Spånga församlingshus har skötts på ett sätt som kan ifrågasättas.
 Foto: Stefan Källstigen

Upprörda. Håkan Serdén och Bengt Etzler, medlemmar i Spånga-Kista församling, anser att beslutet om att söka rivningslov för Spånga församlingshus har skötts på ett sätt som kan ifrågasättas. Foto: Stefan Källstigen

Protest. Banderoller hade förra veckan satts upp mitt emot församlingshuset.
 Foto: Stefan Källstigen

Protest. Banderoller hade förra veckan satts upp mitt emot församlingshuset. Foto: Stefan Källstigen

Granskat. Både Håkan Serdén och Bengt Etzler har satt sig in i utredningarna som gjorts om församlingshuset. Ingen av dem känner sig övertygad om att en rivning av församlingshuset i Spånga är det bästa för församlingen.
 Foto: Stefan Källstigen

Granskat. Både Håkan Serdén och Bengt Etzler har satt sig in i utredningarna som gjorts om församlingshuset. Ingen av dem känner sig övertygad om att en rivning av församlingshuset i Spånga är det bästa för församlingen. Foto: Stefan Källstigen

Medger. Jimmy Dahllöf, ordförande i kyrkorådet, medger i en intervju med Mitt i att informationen kan förbättras när kyrkan tar beslut.
 Foto: Privat

Medger. Jimmy Dahllöf, ordförande i kyrkorådet, medger i en intervju med Mitt i att informationen kan förbättras när kyrkan tar beslut. Foto: Privat

Stoppa. Spånga-Kista församling måste tänka om och inte riva församlingshuset i Spånga, anser Håkan Serdén och Bengt Etzler.
 Foto: Stefan Källstigen

Stoppa. Spånga-Kista församling måste tänka om och inte riva församlingshuset i Spånga, anser Håkan Serdén och Bengt Etzler. Foto: Stefan Källstigen

ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Rudbeck är den största gymnasieskolan i Sollentuna.

Rudbeck är den största gymnasieskolan i Sollentuna.

Tomas Stark

Rektor tillbakavisar uppgift om bönerum på gymnasieskolan

Nyheter

Miss: "Rum för avskildhet" märktes upp fel

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Haninge kommun

Skola kan bli privat – föräldrar tar strid: "Känner sig lurade"

Nyheter

Politiska styret kan lägga ner grundskola ✔ Blixtinsatt möte ska bana väg för friskola ✔ Ilska bland föräldrar

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Privat

Rikspolitiker besökte lokala zoobutiken i Gustavsberg

Nyheter

Ämnet: Hur kan man stoppa olagliga burar som säljs på nätet?

ANNONS

Klara är professionell gosare – cuddling på heltid

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Pekka Pääkkö

20250121143302
20250121151426
2025-01-21
14:33
2025-01-21 15:14

Klara Ward gosar på heltid. Men att jobba med cuddling, eller närhetscoachning, är inte alldeles enkelt.

– Det är rätt känsligt med beröring, säger hon.

Nere i källaren på Norrbackagatan sprider doftljusen en känsla av lugn. På golvet ligger en madrass. Här tar Klara Ward emot folk i behov av närhet. Sedan två år tillbaka arbetar hon som massör och ”professionell gosare” eller cuddler. Det hela började med så kallade kramkalas – ett gäng träffas för att helt enkelt krama varandra.

– Efter pandemin saknade jag kontakt med andra människor och såg att även andra gjorde det. Jag gick massagekurser och märkte att det inte räckte för alla. Kramkalasen var lätta och roliga, men det fanns även ett större behov än så, säger hon och tar en klunk ur den stora tekoppen.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Privat

I Japan har ”gosande” varit ett begrepp i över tio år. Även i USA har det länge pratats om det ur ett mer terapeutiskt perspektiv.

ANNONS

Klara Ward beskriver det som ”fysisk KBT” eller närhetsträning. Själv undviker hon begreppet terapi men tar emot personer i behov av fysisk närhet, som är osäkra över till exempel handsvett eller behöver lära sig att bli tagna på igen.

– De flesta som kommer hit är blyga män som är lite obekväma. De kanske är frånskilda och längtar efter närhet. Man kanske inte har varit nära någon på tio år och vet inte hur man ska göra, säger hon.

– Även kvinnor kommer hit. De vill våga vara nära någon igen, kanske har de varit med om tjatsex, våldsamma relationer eller övergrepp.

Tydliga gränsdragningar

Innan hon började med cuddling jobbade hon med it på Spotify. Förutom lokalen i Birkastan tar hon emot folk hemma i vardagsrummet på Lidingö. Ett möte börjar alltid med ett samtal och tydliga gränsdragningar, särskilt fysiska. Det hela ska vara påklätt och icke-sexuellt, understryker hon.

– Vi kan skeda och lyssna på musik. Någon vill kanske bara ha en hand på armen, andra vill krama direkt.

Händer det att någon tänjer på gränserna?

– Det händer absolut att folk får sexuella känslor. Att vilja pussa på munnen är vanligt, men då lugnar vi ner det. Vi håller det tryggt och stillsamt. Det är en del av det terapeutiska att vara medveten om vad som händer i kroppen, att hitta närvaro och inte gå på autopilot. Vad händer i kroppen om jag kliar dig i nacken till exempel?

De flesta kunder går bara enstaka gånger.

– Ofta väcks det en livsgnista efteråt. Känner man sig riktigt ensam länge kan man börja vända sig bort. Jag får dem att känna sig som en del av flocken igen.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Pekka Pääkkö

En av dem som besökt mottagningen är "Noah", som egentligen heter något annat.

– Jag upplevde att jag fått väldigt lite snäll beröring i mitt liv. Eftersom jag har varit sjuk har det varit mycket nålstick och behandlingar som gjort ont. Jag började gråta när någon tog snällt på mig, typ en sköterska som klappade mig på axeln.

– För mig var det mitt i prick att få komma till någon som är professionell och inte förväntar sig något tillbaka. Annars kanske man går på krogen och försöker ligga för att få närhet, men det är inget för mig. Det skulle nog bara blivit värre då. Vid fysisk beröring upplever man att tiden blir längre. En hand på en axel ger upplevelsen av att man umgåtts längre och kommit närmare varandra. Det skulle sjukvården kanske kunna tänka mer på: Beröringens kraft.

Klaras cuddling

Namn: Klara Ward.

Ålder: 46

Bor: Lidingö, Brevik.

Familj: Två tonårsdöttrar.

Jobb: Tantramassör och gosproffs, både i Birkastan och på Lidingö.

Intressen: Går i skogen, läser om rymden, gå på workshops, personlig utveckling.

Källa: Mitt i

EmilSalmaso
08-550 551 15
ANNONS
ANNONS