Slaktarbacken ligger precis intill Solna centrum och t-banan.

Här på den ekbevuxna knallen tänkte man en gång i tiden bygga stadshuset, men i stället har området blivit ödsligt; ofta skräpigt och ett tillhåll för ljusskygga bestyr.

– Fylleberget kallas det i folkmun, som barn fick man höra att man absolut inte fick gå här. Jag kan inte se att särskilt mycket har förändrats sedan dess. Det är en otrygg plats som väldigt få nyttjar.

Det säger Marcus Willershausen (L) som i en motion till kommunfullmäktige föreslår att man bygger ungdomsbostäder i backen.

– Bostadsbristen behöver lösas så att fler ska kunna flytta hemifrån. Solna kan bidra och har plats att bygga på, även centralt, som här.

Hur många nya hem man skulle rymmas är oklart, men säkert åtminstone hundra, säger Marcus Willershausen, som föreslår att bebyggelsen fortsätter ned, norrut, på parkeringen vid Circle K. Bostadshusen på Solna Centrums p-däck nämns som förebild.

Marcus Willershausen (L) föreslår bostäder och en upprustning av parkmiljön. Ett bra sätt att tillgängliggöra naturen för fler, tycker han.

Marcus Willershausen (L) föreslår bostäder och en upprustning av parkmiljön. Ett bra sätt att tillgängliggöra naturen för fler, tycker han.

Malin Lövkvist

Det här med att nagga på grönområden, hur ser du på det?

– När man bygger bostäder tillgängliggör man också naturen för fler. Vi har också Skytteholmsparken alldeles intill.

"Komplext"

Idén om att göra något roligare av Slaktarbacken är inte ny.

2016 lanserade Socialdemokraterna en vision med både bostäder och kulturhus i delar av området. Också då med hänvisning till dess centrala läge och outnyttjade potential.

Idag säger byggnadsnämndens ordförande Martin Eliasson (S) att det kommer med utmaningar.

– Det är en komplex plats att bygga på eftersom tunnelbanekonstruktionen finns där. Det finns också höga naturvärden i parken. Men det är verkligen en baksida som väldigt få Solnabor vågar uppskatta, en byggnation skulle aktivera parken och det vore positivt.