Under fyra helger har biltrafiken stängts av på Sveavägen mellan Odengatan och Kungstensgatan. Den 21–22 september var det dags för sista gången.

– Min uppfattning är att det har varit superlyckat och att många har hittat dit. Det här kom till av två skäl; många boende hörde av sig och stördes av trafik och buller på helgerna. Det andra har varit att göra ett område tillgängligt på ett nytt sätt, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Trafikborgarrådet Lars Strömgren på Sveavägen, sista bilfria helgen.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren på Sveavägen, sista bilfria helgen.

Miljöpartiet

Trafikkontoret har gjort enkäter under helgerna för att få veta vad folk tycker. Svaren och hela projektet ska nu utvärderas.

En som hoppas att det inte kommer tillbaka är Kickan Wahlberg som bor i närheten.

– Miljön i all ära, men vad hjälper det att stänga av en snutt på Sveavägen? Det är inget Champs-Élysée precis, men ändå en genomfartsväg som bilarna behöver.

Calle Karnerud som också bor nära Sveavägen är däremot positiv.

– Vi har svårt att föreställa oss hur en stad med färre bilar och mer grönområden skulle se ut. Där måste politiker och andra makthavare visa vägen. Det här är en kort sträcka men det blev definitivt tystare och lugnare.

Att det skulle ha blivit tystare håller inte Kickan Wahlberg med om.

– Nu senast var det ju ett jippo med en orkester som spelade. Och bilister som kom fram till avspärrningarna blev förbannade och rivstartade in på Odengatan i stället.

Calle Karnerud ger det bilfria projektet tummen upp.

Calle Karnerud ger det bilfria projektet tummen upp.

Privat

Aktiviteter för barn

Under helgerna har aktiviteter arrangerats. Det har till exempel varit silent disco, olika sporter, konst och evenemang.

– Det var lite tappra försök, det är inte lätt att få uppmärksamhet. Det som framför allt var lyckat var barnaktiviteterna, säger Calle Karnerud.

Kickan Wahlberg menar att det var ett utbud som inte behövdes.

–  Det finns redan många ställen där folk kan ha kul här på Sveavägen. Även en lekpark. Men att släppa ut småbarn på gatan? Då lär de sig ju inte trafikvett.

Vad kan man göra för att förbättra miljön i innerstan?

–  Det värsta är väl motorcyklarna. De kan ligga i 180 på Sveavägen. Förbjud dem i så fall.

Om evenemanget återkommer nästa sommar återstår ännu att se.

"Nej, tack", säger Kickan Wahlberg till bilfria helger på Sveavägen.

"Nej, tack", säger Kickan Wahlberg till bilfria helger på Sveavägen.

Privat