Förra hösten tvingades avdelningen för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende, LARO, vid Östra sjukhuset till intagningsstopp. Trycket var för högt och det saknades tillräcklig kapacitet att kunna ta emot fler patienter.

Regionen beslöt därför att införa en tillfällig lösning med öronmärkta medel för själva läkemedlen. Dörrarna kunde öppnas igen vid årsskiftet och sedan dess har ett hundratal nya patienter kunnat skrivas in på LARO-mottagningen.

Problemet som nu har uppstått är det inte finns tillräckligt med pengar till kompletterande behandling. Medlen som skjutits till ska enbart ska gå till läkemedelskostnader, inte till psykologisk eller psykosocial behandling. Och ju fler patienter som behandlas inom programmet, desto större är behovet.

– Tanken med LARO-behandlingen är att den ska kombineras med social och psykologisk behandling. Men vi har inte fått några pengar för den formen av insatser sedan 2016, säger Simon Lindguss, enhetschef för Substitutionsmottagningarna i Göteborg.

Färre besök

En substitutionsbehandling kan ges till aktiva missbrukare opioidberoende för att minska abstinenssymptomen och suget efter opioider. Vanligtvis besöker patienterna mottagningen varje dag eller vid några tillfällen i veckan för att ta emot medicinen under översyn av en sjuksköterska.

– Nu har vi fått mer pengar till depåinjektioner. Då behöver patienterna inte komma till oss lika ofta, säger Simon Lindguss.

Fördelarna med injektioner, i stället för tabletter, är flera. Det är bekvämare för patienterna som slipper besöka kliniken flera gånger i veckan och preparaten kan inte säljas vidare på gatan till andra brukare. Samtidigt blir vårdkontakterna färre, vilket kan påverka den psykologiska behandlingen och de psykosociala insatserna.

Just nu behandlas 140 av patienterna på LARO-mottagningen med depåinjektioner. Det är allt från högfungerande personer med jobb och socialt nätverk till patienter med svåra psykossjukdomar som även är beroende av andra substanser än opioider.

– Det är vår stora utmaning just nu. Att vi får medel för läkemedel men inte för psykologer och kuratorer, säger Simon Lindguss.