– Har alla på sig varma skor och vantar? Bra, då går vi ut!
Föreläsningen är slut och det är dags att lämna värmen i Gula villan. Sannolikt är det säsongens sista skörd och snön faller när deltagarna plockar loss palmkålsbladen från stammen.
På plats är ett tiotal personer som går kombinationsutbildningen SFI Park och trädgård. Halva tiden läser de svenska och halva tiden är det undervisning i park- och trädgårdsskötsel.
All undervisning sker i Gula villan i Alby. Victor Roa berättar att de ofta har väldigt roligt tillsammans på lektionerna.
Maja Johansson
Det som skördas i dag ska till Matmissionen i Hallunda.
– Men det som är lite visset tar Evelina med sig till sina marsvin, säger deltagaren Victor Roa.
Skördandet går snabbt, deltagarna är vana vid det här laget. Sedan i mars har de lärt sig om sådd, odling, beskärning och skördat allt från frukt och blommor till morötter.
Lär sig mer i liten grupp
SFI Park och skötsel är ett samarbete mellan Boodla, Skillebyholm och Botkyrkas vuxenutbildning. Undervisningen sköts av en trädgårdslärare och SFI-läraren Evelina Rubinsson.
SFI-läraren Evelina Rubinsson och Boodlas verksamhetsledare Agnes Fischer är båda intresserade av odling, precis som kursdeltagarna. Evelina berättar att det gemensamma intresset ökar samhörigheten i gruppen.
Maja Johansson
– Deltagarna utvecklar sitt talade språk jättebra om man jämför med vanlig SFI-utbildning. Det är avslappnad stämning och alla kommer till tals. Man vågar göra fel, vilket är nödvändigt om man ska lära sig ett språk, säger Evelina Rubinsson.
Trädgårdskursen är på gymnasial nivå vilket hon menar ofta är svårt för den som inte kan språket. Men i kombination med kurserna i svenska fungerar det bra.
– Man lär sig bättre av att jobba praktiskt och i en liten grupp. De är ambitiösa och pratar svenska med varandra på rasterna.
Ranjodh Singh är en av dem som vill jobba med trädgård och odling efter att utbildningen är slut. Han har jobbat med parkskötsel i Sverige i runt sju år och kör taxi på helgerna.
Ranjodh Singh har lång erfarenhet av parkskötsel då han har jobbat med bland annat gräsklippning och snöröjning i flera år. Nu har han lärt sig att odla grönsaker också.
Maja Johansson
– Det roligaste har varit att odla grönsaker, som tomater. Jag visste inte hur man gjorde det innan. Det var också bra att lära sig att beskära buskar och träd.
Ny gnista i blicken
Han berättar att det har varit svårt att få jobb och han hoppas att det ska bli lättare nu när han har lärt sig mer svenska.
– Jag vill spara tid och ha mitt eget företag, för jag har ett litet barn.
Dagens skörd körs till Matmissionen i Hallunda, där medlemmar får handla till rabatterat pris. Färska grönsaker ofta alltid en bristvara i butiken.
Maja Johansson
Och möjligheterna finns. Enligt Agnes Fischer, verksamhetsansvarig på Boodla, är det väldigt hög andel av de som vill jobba med trädgård efter att kursen är slut som får jobb.
– Det är fint att se hur många som får en ny gnista i blicken under utbildningens gång.
Lite av kålen lämnas kvar, det blir nog en sista skörd i december trots allt. Ett litet snöbollskrig bryter ut och sedan är det dags att fortsätta eftermiddagens lektioner.