Sedan 2016 har landets bästa glass utsetts i Glass-SM. I slutet av mars är det dags igen och bland cirka 30 deltagarna i tävlingen finns David Holmberg, chefskonditor på Betsy Sandberg choklad och glass på Lidingö. Han har varit med tidigare och vet vad som väntar.

– Det har varit kul, väldigt hektiskt runt om och mycket att tänka på. Man får öva mycket innan, säger han.

Deltagarna får fyra kategorier som de ska tävla i: Pistageglass, en valfri tolkning av brynt smör, citronsorbet och glassmästarens val, där det är fritt fram att själv välja smak.

Handlar om kemi

Dagarna innan tävlingen är det fullt fokus på att slipa formen.

– Glass är kemi – det måste vara en balans mellan socker, fett och vattenmolekylerna. Det måste stämma, säger David Holmberg.

Det är mycket som ska stämma för att imponera på juryn.

– Man måste tänka på temperaturen och hur du serverar din glass. Det är inte bara att sleva upp i en bägare. Det måste se attraktivt ut, vissa glassar får du inte toppa med någonting utan det ska gå direkt från tråget till bägaren och ingenting mer får göras. Då gäller det att den är snygg.

Statusfylld tävling

Tävlingen har hög status i branschen, enligt David Holmberg.

Det är inte bara att sleva upp i en bägare

– Det här är den största där man lajvtävlar, skulle jag säga. Sedan finns andra tävlingar där man lämnar in sin glass. Men då är allt redan gjort. Det här är mer här och nu.

Han har flera brons- och silvermedaljer från tidigare år, men saknar den ädlaste valören. Den vill han ha i år.

– Det skulle betyda allt. Jag har jagat guld i många år nu.

Vad brukar Lidingöborna vilja ha för glass?

– Jag skulle säga att det är klassikerna som gäller: Vanilj, choklad, pistage, hasselnöt och stracciatella.

Om Lidingö skulle vara en glass, vilken skulle det vara?

– En glassbåt, det är ju vatten runtom ön. Rån, vaniljglass, jordgubbssylt och doppad i choklad. Allt det goda.