För tjugo år sedan var medellivslängden i Stockholms län 78 år för män och 82,7 år för kvinnor. Nu lever män 81,7 år i snitt, och kvinnor 85,4 år.

I Danderyd är medellivslängden för kvinnor hela 87,8 år och för män 84,6 år.

Danderyd är kommunen där invånarna lever hälsosammast, och därmed längst. Här är man mest fysiskt aktiva, äter mest grönt – och har den högsta ekonomiska standarden.

Det kan man utläsa av Folkhälsomyndighetens nya rapport ”Folkhälsan i Sverige”.

Att röra på sig och äta bra är nyckeln till hälsa, enligt Jan Lundkvist. Och bara snabbmat ibland.

Att röra på sig och äta bra är nyckeln till hälsa, enligt Jan Lundkvist. Och bara snabbmat ibland.

Ingrid Johansson

Maten viktig

Nyckeln är att röra sig och vara aktiv, säger Stocksundsbon Jan Lundkvist, 71, som tar en snabblunch vid Djursholms torg.

– Och så det man stoppar i sig, inte det här då kanske, men det var en nödlösning, säger han och nickar mot brickan med läskmugg och en tom pommesförpackning.

– Annars är det grönt till varje måltid.

Systrarna Kerstin Elfström, 85, och Ingmari Meder, 79, pekar på att de är uppfödda med att leva sunt.

– Hur vi lever? Det är det vanliga, röra på sig, äta hemlagad mat, inga halvfabrikat, säger Ingmari Meder.

Bra gener och positiv livsinställning bidrar också, fyller Kerstin Elfström i. Hon skattar sin hälsa som mycket god, precis som merparten av dem som bor i Danderyd.

Hur vi lever? Det är det vanliga, röra på sig, äta hemlagad mat, inga halvfabrikat

– Fast jag har opererats och fått ett nytt knä. Så nu kan jag spela ännu bättre golf! säger hon.

Rör du på dig 150 minuter i veckan? Det gör drygt två av tre invånare i länet.

Rör du på dig 150 minuter i veckan? Det gör drygt två av tre invånare i länet.

Malin Lövkvist

I hela landet skattar 71 procent av befolkningen sin hälsa som god – i Danderyd 82,7 procent.

Stora skillnader

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell är dock inte helt nöjd.

– Det är positivt. Men samtidigt finns det flera oroande resultat i rapporten. Vi ser till exempel tecken på att psykisk ohälsa ökar, fler har obesitas och dessutom finns det fortsatt stora skillnader mellan olika grupper i befolkningen, säger hon i ett uttalande.

Personer med låg socioekonomisk position skattar sin hälsa lägre, har sämre tillit till samhällets institutioner och till andra människor, har oftare varit utsatta för våld eller hot om våld, rör på sig mindre och röker i högre utsträckning, visar rapporten.

Inte råd laga tänderna

I kommunerna Upplands Väsby, Järfälla, Botkyrka, Haninge, Upplands-Bro, Södertälje, Sundbyberg, Norrtälje, Sigtuna och Nynäshamn ligger medellivslängden för både kvinnor och män under länssnittet.

Det är också områden med lägst ekonomisk standard, färre som har eftergymnasial utbildning och fler som av ekonomiska skäl låter bli att gå till tandläkaren.

I Järfälla och Haninge uppger till exempel 16 procent av de tillfrågade att de avstått från tandvård de behöver, i Botkyrka är andelen 18 procent och i Södertälje drygt 19 procent.

– Det behövs såväl riktade som breda uthålliga insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa. En god och jämlik hälsa i befolkningen är avgörande för att vi ska ha ett robust samhälle med god motståndskraft, och det främjar också samhällets utveckling i stort, säger Olivia Wigzell.