Årets säsong i Snösätra bjuder på evenemang varje helg från mitten av mars, till och med november – och den inleds med en ljudtestfest. Det är precis som det låter, en fest för att testa olika ljudsystem. Tidigare har det varit en del klagomål om högt ljud i området, som i drygt tio år varit en scen för graffitikonst.

– Alla är välkomna och målet är att hitta balansen mellan bra ljudupplevelser och hänsyn till grannarna, säger Nadia Enedahl, projektledare på ideella föreningen Kulturkvarter Snösätra.

Vill man vara med och koppla ljud, lära sig något nytt eller bidra med kunskaper finns möjlighet till det.

– Vi kommer bland annat att prata om hur ljud färdas och vilka regler som gäller för ljud på allmän plats, säger Nadia Enedahl.

Vill ha förslag

Under festen kommer det att hållas en presentation om planerna för Snösätra.

– Vi tar väldigt gärna emot synpunkter, tankar och förslag.

Nadia Enedahl är ny projektledare i föreningen Kulturkvarter Snösätra.

Nadia Enedahl är ny projektledare i föreningen Kulturkvarter Snösätra.

Privat

Det blir även dj:s, bland annat kommer Major Vibes Soundsystem. Dessutom kommer bistron att hålla öppet och två nystartade föreningar har sina första möten. Dels odlingsklubben Blad & betong, dels Snösnickrarna. De är till för alla som vill vara med och bygga upp Snösätra, genom att till exempel plantera växter och bygga möbler.

Ljudtestfesten äger rum i Snösätra den 15 mars mellan klockan 13 och 18. Vill man vara med och koppla ljud är man välkommen från klockan 11.

Redan på söndagen, 16 mars, blir det bakluckeloppis i området. Därefter är det loppis varje söndag, från 11-17. Information om kommande aktiviteter kommer att finnas på Kulturkvarter Snösätras Instagram och Facebook.

Hur ska det gå för Snösätra?

I snart tio år har Snösätra varit en scen för graffitikonst. Men trots att både kulturutövare och staden vill att kulturen ska blomstra här, är det oklart vem som ska ta ansvar för att det blir så. Nu har en rivningshotad byggnad blivit symboliskt viktig.

En solig majdag i fjol höll dåvarande kulturborgarrådet Jonas Naddebo pressträff i Snösätra inför förra sommarens pop up-kulturpark, "ett provtryck" inför den permanenta lösningen. Men visionen om att Stockholm ska vara lite mer som Berlin, med gatukonst och annan kultur, är inte i hamn. Byråkratin kom emellan.

Rörigt är ett ord som kan sammanfatta turerna kring det omstridda området i Snösätra. En öppen scen för graffiti och gatukonst, känd i konstkretsar långt utanför landets gränser. Men även ett tillhåll för stök, kriminalitet och illegala fester.

Området råddas av flera olika förvaltningar i staden. Men vem ansvarar för, och ska driva, frågan om en permanent kulturplats?

I detaljplanen från 1950-talet är området reglerat som upplagsområde. För att ordna kulturevenemang och annat behöver man därför ansöka om tillfälliga bygglov. Det gjordes till exempel för pop up-kulturplatsen förra våren. Så blir det även för årets aktiviteter.

Kostsamt

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har i flera år haft uppdraget att samordna arbetet med att etablera en kulturplats. Flera förvaltningar och nämnder är inblandade i projektet. I en rapport skriver förvaltningen att en detaljplaneändring till en permanent kulturplats är förenad med "mycket höga kostnader", att det skulle kräva ett brett politiskt stöd och en "tydlighet kring vem som ska bekosta, driva och vara ansvarig för detaljplanearbetet".

Förutom de finansiella och juridiska förutsättningarna så tittar man på markens förutsättningar genom prover och analyser. Tidigare prover har visat på föroreningar.

Tomburkar och soffa

Mikael Rickman är ordförande i Kulturkvarter Snösätra som verkar i området och i flera år har kämpat för att bevara det som finns kvar. Han står framför en byggnad i gränden som enligt planen ska rivas och som har fått diskussionen om vad Snösätra ska vara att blossa upp igen. Ett tiotal personer lyfter ut gammal bråte därifrån. Tomma flaskor och burkar, en gammal soffa, något som liknar en värmefläkt. Rickman berättar att de har bytt lås och dörrar på byggnaden.

– Vi vill tränga undan de kriminella tendenser som har fått härja fritt här. Det har staden misslyckats med. Huset är en viktig del av området och vi behöver en fast plats att förvara grejer på, inte bara öppna ytor. Till att börja med vill vi ordna workshops och utställningar här för att visa vad man kan göra med byggnaden. Vi har också lämnat in en omfattande plan till staden på hur vi skulle kunna rusta upp huset på ett fackmannamässigt sätt, säger Mikael Rickman.

Exploateringskontoret har tidigare hänvisat till att arrenderegler gör att de måste riva byggnaden. Stadens avsikt är att bevara väggen med graffitimålningen.

Väggen som staden vill bevara. "Det blir svårt om man river huset" tror Mikael Rickman från Kulturkvarter Snösätra.

Väggen som staden vill bevara. "Det blir svårt om man river huset" tror Mikael Rickman från Kulturkvarter Snösätra.

Angie Gray

Mikael Rickman upplever att kulturföreningen arbetar i motvind.

– Vad blir kvar till slut? Vi försöker skapa en modern folkpark här. En plats där man träffas och den sammanhållande länken är kulturen. Det har de sagt att de vill ha, men när vi kommer med initiativ är de inte särskilt inbjudande. Politikerna skulle behöva ge tjänstemännen ett nytt, tydligt uppdrag.

Vad händer om huset rivs?

– Jag kommer inte att ge mig. Åker de hit med grävskopor så ser vi till att de inte kommer fram, säger Mikael Rickman.

"Jag tror att man skulle kunna ha riktigt roliga grejer i det här huset. Det vore väldigt synd att riva" säger Frans Pertoft. Till höger Billy Chaney.

"Jag tror att man skulle kunna ha riktigt roliga grejer i det här huset. Det vore väldigt synd att riva" säger Frans Pertoft. Till höger Billy Chaney.

Angie Gray

Mitt i har försökt nå flera av de ansvariga politikerna. Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) svarar i en skriftlig kommentar att man ber att få återkomma längre fram i vår men att "Snösätra är en jätteviktig plats för graffitikulturen i hela Stockholm". Hon kan inte ge något besked om det rivningshotade huset.

Exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S) hälsar via sin pressavdelning att han fått förhinder och inte kan medverka i någon intervju nu.

Stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) säger att det pågår möten, med alla partier i majoriteten och inblandade nämnder, för att reda ut hur de ska gå vidare.

"Se till att ändra detaljplanen"

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att målbilden borde vara Berlin och Miami, "snarare än Skrotnisse och hans vänner". Han vill också att man ska se över om det går att rädda den rivningshotade byggnaden.

– Det är tråkigt att föreningen, en positiv kraft, inte upplever staden som lösningsorienterad. Se till att ändra detaljplanen och tillåt fler verksamheter, säger han.

Snösätra har under snart tio års tid utvecklats till en kulturplats, med bland en annat årlig gatukonstfestival. Området består av 23 tomter som arrenderas ut av exploateringskontoret till näringsidkare för upplageändamål. Stadsdelen har tre tomter där kulturverksamhet bedrivs.

Snösätra har under snart tio års tid utvecklats till en kulturplats, med bland en annat årlig gatukonstfestival. Området består av 23 tomter som arrenderas ut av exploateringskontoret till näringsidkare för upplageändamål. Stadsdelen har tre tomter där kulturverksamhet bedrivs.

Angie Gray

Kulturkvarter Snösätra jobbar vidare och snart är vårens och sommarens aktiviteter i gång.

– Men det är klart att det vårt engagemang minskar när vi känner oss motarbetade, säger Mikael Rickman.

Södra delen

2018 fattades beslut om att inrätta Rågsveds naturreervat, och den södra delen av Snösätras industriområde ingår där. Rivning av byggnader på den marken var klara i årsskiftet 2020/2021. Sedan har staden utrett hur marken ska saneras. Föroreningssituationen är komplicerad och ska utredas vidare. Bedömningen nu är att ett saneringsarbete kan inledas tidigast under 2024.

Källa: Stockholms stad

Gatukonst

2014 ordnades en graffitikonstutställning i Snösätra efter ett lokalt initiativ. Ursprungsidén till projektet är hämtat från 5 pointz i New York, där graffitikonstnärer från hela världen fick måla en 19 000 kvadratmeter stor fabriksbyggnad, helt lagligt.

Källa: Mitt i

"Där myndigheterna inte tar sitt ansvar måste vi som civilsamhälle steppa in" säger Mikael Rickman, ordförande i Kulturkvarter Snösätra om att de bytt lås och dörrar på den rivningshotade byggnaden.

"Där myndigheterna inte tar sitt ansvar måste vi som civilsamhälle steppa in" säger Mikael Rickman, ordförande i Kulturkvarter Snösätra om att de bytt lås och dörrar på den rivningshotade byggnaden.

Angie Gray

Kamp om rivningshotad byggnad i Snösätra

Ordförande i kulturföreningen: "Försöker skapa en modern folkpark här" ✔ Är upplagsområde ✔ M vill ändra detaljplanen – "Berlin och Miami hellre än Skrotnisse"

Bistro har öppnat i Snösätra

Snösätra håller öppet sommaren lång – nu även med en bistro.

I år firar Snösätra tio år som öppen scen för graffitikonst. Säsongen invigdes med Spring beast-festivalen i maj, och under sommaren kommer det att vara aktiviteter som festivaler, konst och dj:s där varje helg.

Nu har även Street Art Bistro, en ny servering, öppnat i en container.

– Det känns så bra att kunna erbjuda besökarna en samlingsplats utöver konsten. Det har inte funnits något naturligt ställe att slå sig ner på. Vi vill gärna få till en kontinuitet och bistron kommer att ha öppet varje dag i sommar, säger Mikael Rickman, ordförande i den ideella föreningen Kulturkvarter Snösätra.

Föreningen har länge velat få till en servering, och har tänkt söka bygglov för en.

– Men så dök alternativet upp att köpa en serveringscontainer med färdigt, inrett kök. Street Art Bistro kommer att drivas av dem som har foodtrucken "Galet gott", säger Mikael Rickman.

Fullständiga rättigheter

På menyn finns bland annat burgare i olika versioner samt tacos och fika som bullar och glass. Restaurangen har tillstånd att servera alkohol och det kommer att finnas både öl och cider.

– Men inget starkare än så. Planen är att utveckla menyn med våfflor också. Det är många barnfamiljer och äldre som besöker oss, säger Mikael Rickman.

Ny bistro i Snösätra – burgare och tacos på menyn

"Känns så bra att kunna erbjuda besökarna en samlingsplats utöver konsten" ✔ Öl, kaffe, glass och bullar