Hisingen
Den snabba och kraftfulla elektrifieringen av samhället pågår i full skala, man kan utan överdrift prata om ett historiskt paradigmskifte. Såväl den globala som den lokala effektutmaningen är svårlöst.
Göteborg och Västsverige har en nyckelroll, inte minst när det gäller transportsektorns avgörande betydelse för omställning till fossilfritt.
Företaget Cebon Group, med rötterna på Hisingen, har en klar idé hur man kan bidra till energiomställningen.
– Vi har inte uppfunnit något nytt. Men om vi som samhälle på ett mer aktivt sätt börjar arbeta med energilagring som en del av lösningen kan vi skapa ett mer robust elsystem som bättre kan hantera de effektutmaningar vi har framför oss, säger Stefan Rundéus, vd på Cebon Group.
"En extra bensindunk"
Effektutmaningen handlar om tillgång och efterfrågan – och distribution. Det måste finnas tillräckligt med elektricitet i elsystemet för att lösa såväl industrins som samhällets behov.
– Det är underskattat enkelt att lösa vissa problem. Lite som att man har med sig en extra bensindunk i båten. Energilagring bidrar till ett mer stabilt och säkert system för hela samhället, och gör det möjligt för hushåll, industrier och kommersiella fastigheter att lagra energi från exempelvis vind- och solkraft för framtida användning, säger Stefan Rundéus.
– Ett exempel är om du som fastighetsägare vet att det på måndagsmorgnar exempelvis är högt tryck på elsystemet. Alla industrier startar i gång, folk åker till sina kontor och vardagen börjar om efter helgen. Har du då investerat i energilagring kan du i stället för att belasta systemet använda den el du själv lagrat och samtidigt se till att de boende garanterat har el så det räcker.
Började i liten skala
Redan för 38 år sedan började idén med energilagring för Stefan Rundéus och Cebon Group, fast då i lite mindre skala med så kallade knappcellsbatterier.
I ett källarförråd nära Biskopsgården startade en ung Stefan och hans två kompanjoner ett företag som över tid har växt till att bli en europeisk aktör inom industriella energilagringslösningar, brandsäkerhet och konsumentbatterier.
– Från starten var det viktigt för oss att vara entreprenörsdrivna och att ta oss an morgondagens problem. Vi har inte gått på Handels, vi är danade av Hisingen och startade vårt företag här i en kultur där man är nyfiken, modig och fri i tanken. Men att vi nära fyra decennier senare skulle hamna så rätt hade vi såklart inte kunnat förutse.
Väljer att se lösningar
Företaget är långt ifrån ensamma om att se potentialen i makrotrenden med batterier och energilagring. I Sverige har vi ett känt exempel i bland annat Northvolt. Men Stefan Rundéus tycker att Cebon Group är väl positionerade för att hjälpa till att skapa ett robustare elsystem trots att konkurrenssituation är hård.
– Till skillnad från dem och många andra har vi hållit på med det här i snart 40 år och över tid skalat upp vår verksamhet där vi känner att vi har erfarenheten, kompetensen och skalan att verkligen ta oss den här utmaningen.
Och även om utmaningen kan framstå som kolossal väljer Stefan Rundéus att se lösningar:
– Vi har alla möjlighet att frivilligt ta ett kollektivt ansvar, det är viktigt att beslutsfattare blir kunniga, och att myndigheter och aktörer samarbetar. Först covid och sedan kriget i Ukraina har visat att samhället är sårbart, vi kan inte förlita oss på att allt funkar jämt. El är ingen självklarhet längre, vi måste bli mer självförsörjande. Samhället har hittills fokuserat mycket på energiproduktion, men energilagring är minst lika viktigt.