Den 27 augusti meddelade SJ att de slutar köra pendeltåget mellan Uppsala och Stockholm från den 15 december. Sedan dess har det rått osäkerhet om hur många av de inställda avgångarna som Mälartåg skulle ha möjlighet att ta över. Vid pressträff på tisdagen kom beskedet.

– Region Uppsala och Mälardalstrafik har jobbat intensivt för att snabbt presentera en lösning som säkrar tågtrafiken för våra pendlare och resenärer. Vi är nu i mål och vi kan meddela att Mälardalstrafik tar över i stort sett alla avgångar som SJ har valt att lämna, säger Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Ännu tätare avgångar

Beslutet att ta över SJ:s avgångar fattades av Mälardalstrafiks styrelse vid ett extrainsatt möte den 23 september. Lösningen är resultatet av ett intensivt samarbete mellan regionerna i Mälardalen.

Lösningen innebär att Mälardalstrafik på sträckan Stockholm-Uppsala planerar för halvtimmestrafik och i rusningstrafik på vardagar ännu tätare avgångar, vilket generellt motsvarar den trafik som SJ och Mälardalstrafik tillsammans kör under 2024, enligt pressmeddelandet.

– Bra pendlingsmöjligheter mellan två av Sveriges största städer är av stor betydelse för hela Stockholm-Mälarregionen. SJ:s beslut att lägga ner sin regionaltågstrafik här har skapat en stor osäkerhet för resenärerna. Jag är stolt över att Mälardalstrafik lyckats ta fram en lösning där vi kan ersätta den trafik som nu försvinner, kommenterar Stockholms trafikregionråd Anton Fendert (MP).

Press på organisationen

Men han understryker också att lösningen innebär en stor press på Mälardalstrafikens organisation.

– Vi kommer ha mindre marginaler än tidigare, särskilt gällande fordon och personal. Vi ser dock inte att vi kan lämna resenärerna vind för våg utan kliver fram för att möta deras behov av regionaltågstrafik mellan städerna, säger Fendert.

Mälardalstrafik ägs av regionerna i Mälardalen. Mer detaljerad information om tidtabellen kommer senare under hösten.