Inför myndigheterna levde kvinnan i 60-årsåldern knapert, jagades av kronofogden för obetalda skulder, fick försörjningsstöd och beviljades skuldsanering.

I själva verket levde hon enligt åklagaren ”kungligt”, reste ofta, bodde mycket på hotell, hade märkeskläder och dyra saker och spelade dessutom bort stora summor. 

Allt bekostat av bekanta som hon skinnade på pengar.

I början av augusti dömdes kvinnan för åtta fall av grovt bedrägeri.

Allt tycks ha börjat i Vaxholm där kvinnan arbetade runt 2000-talets början.

Lurade kolleger

Då ska hon, enligt vittnesmål, ha lurat minst två arbetskamrater att investera besparingar, arv och lånade pengar.

Pengarna skulle, enligt kvinnan gå till ”Gruppen”, en sammanslutning av experter som placerade pengar så att de snabbt växte, i vissa fall fördubblades, bland annat i tyska fonder och olika projekt.

Kruxet var att den som investerade inte fick prata högt om detta. Och när den utlovade avkastningen uteblev blev kvinnan arg, hotfull och krävde mer pengar till olika påhittade avgifter och skatter.

I själva verket var det kvinnan själv som var Gruppen. Pengarna stoppade hon i sina egna fickor.

Bedrägerierna fortsatte även sedan kvinnan flyttat till en annan del av landet. Av domen framgår att hon ska ha polisanmälts redan i Vaxholm, men att anmälan lades ned.

Skyller på avliden

2015 polisanmäldes hon på nytt, men eftersom förundersökningen hade brister och behövde kompletteras dröjde åtalet ända till 2022.

Först i början av augusti kunde kvinnan dömas av Visby tingsrätt för grova bedrägerier under åren 2011-2021 mot åtta personer, på totalt 7,6 miljoner kronor.

Av domen framgår att många av offren varit i en utsatt situation, ekonomiskt eller på annat vis, när de nappade på kvinnans erbjudanden.

De beskriver henne som vältalig, övertygande och mycket manipulativ.

Förutom fängelse i fyra och ett halvt år ska kvinnan betala 6,9 miljoner i skadestånd till sina offer, varav drygt 4 miljoner tillsammans med de tre personer som pekats ut som medhjälpare.

Dessa dömdes bland annat för grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott till 10, 11 respektive 12 månaders fängelse. Ytterligare två personer som åtalats för inblandning friades helt.

Kvinnan nekar till brott och har i stället hävdat att en numera avliden man legat bakom allt. Tingsrätten höll inte med och menade att det var ”uppenbart uppdiktade uppgifter”. 

Domen kan överklagas.