Engagerade volontärer och allt fler studerande har gjort att läxhjälpen utökas flera omgångar. Nu blir det alltså ännu mer med start nästa termin.
– Jag tycker att det är roligt, och det finns ett värde i att hjälpa andra. Men man blir lite trött efter två timmar för man är så koncentrerad hela tiden, säger Christina Rydback från Edsbacka.
Hon har jobbat som lärare i förskoleklass och är nu inne på sin tredje termin som läxhjälpare i Edsberg.
– Det mesta kan vi hjälpa till med, och det är bra att vi är i lite olika åldrar. Vi kompletterar varandra med vad vi kan, och vi kan alltid hjälpa dem att hitta lösningar, säger Christina Rydback.
Läxhjälp har funnits tidigare i Sollentuna, men 2022 gjordes en omstart med till en början en gång i veckan i Edsberg.
– Det är en del i arbetet för att vi inte ska ha några utsatta områden i Sollentuna, och det hjälper eleverna att få bättre skolresultat. Samtidigt är det en chans för de unga läxhjälparna att få ett bättre cv, säger Anna Jakobsson.
Hon är processledare på förebyggande enheten på socialkontoret och driver projektet med läxhjälpen.
Har delat ut flyers
Kring läxhjälpen samarbetar förebyggande enheten med Sollentunahem som står för ersättningen till volontärerna, biblioteken som håller med lokaler, och Hyresgästföreningen som bidrar med frukt.
Meng Xu, Sollentunahems områdeschef för Edsberg, Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna, och Anna Jakobsson från förebyggande enheten på socialkontoret på Arena Edsberg, biblioteket i Edsberg.
Stefan Källstigen
Alla som vill få hjälp med skolan är välkomna. Det är både barn och vuxna, en del som läser SFI, men de flesta är barn i årskurs 3–6, berättar Anna Jakobsson.
I och med omtaget som gjordes för ett par år sedan satsade kommunen mer på att nå ut.
– Jag har gått ut i skolor och berättat om det, och även stått på torget och delat ut flyers, säger Anna Jakobsson.
– Och vi har affischer i våra portar och går ut med information återkommande via sociala medier, säger Meng Xu, Sollentunahems områdeschef för Edsberg.
Rekord i Rotebro
Cirka fem läxhjälpare brukar vara på plats varje tillfälle. Hur många som dyker upp för att få deras hjälp varierar – en ökning syns när betygen ska sättas och inför nationella prov, medan antalet minskar något när det är snöstorm eller regnrusk.
Klart är i alla fall att omtaget blev lyckat. Fler och fler har sökt sig till läxhjälpen.
– Det är jätteroligt. Intresset är stort och det blir ringar på vattnet med allt fler som vill ställa upp som volontärer. Och förra veckan hade vi 17 besökare i Rotebro. Det var rekord och första gången som frukten tog helt slut, säger Anna Jakobsson.