Allt fler tycks vilja sova i naturen, men utan vassa tallbarr i rumpan och omaket att slå upp sitt eget tält.
Antalet glampingställen har ökat i Stockholmsområdet de senaste åren. Mitt i gjorde ett besök på ett av dem, Sälstationen på Gålö i Haninge.
– Tältet är i naturmiljö, men lika bekvämt som att bo på hotell med riktiga sängar, mattor på golvet och enkla men fina möbler, säger Olivier Boujo, som driver campingen tilsammans med sin fru Isabelle.
Isabelle och Olivier Bouju driver Sälstationen sedan 2018. I dag har de tre stugor och ett glampingtält.
Malin Lövkvist
Många glampingställen kör med ett slags all inclusive. Här på Gålö får gästerna matkorgar fyllda med vegetariska och i hög utsträckning närproducerade varor – men de får tillaga sin mat på egen hand.
– Bredvid tältet finns en murrika att grilla på, och ett litet kök. Och så skickar vi med recept. Vi tänker att många vill vara lite aktiva också på sin semester och matlagning är ett bra tillfälle att prata med varandra, säger Olivier.
Här var det gott om glampare under pandemin då många firade hemester, men tältet har fortsatt att locka gäster även efter att alla restriktioner har hävts, berättar Olivier och Isabelle.
Trenden består
Och samma sak tycks gälla även för andra glampingställen, förklarar Jenny Engström, presschef på Svenska Turistföreningen.
– Det har poppat upp mycket glamping de senaste åren, framför allt under pandemin då många som hade pensionat skaffade glampingtält för att kunna ta emot fler gäster när man inte fick bo trångt. Nu märker vi att en hel del fortsatt vill bo naturnära, men att man samtidigt vill ha det bekvämt och lite göttigt! säger hon.
Havsutsikt inifrån Sälstationens glampingtält.
Malin Lövkvist
De flesta gästerna på glampingen på Gålö är par som vill fira någonting berättar Isabelle Buojo, men det finns plats för fyra eller till och med fem bäddar så även familjer och kompisgäng kan komma och glampa.
70 procent från Stockholm
Paret Buojo har drivit campingen sedan 2018, då Skärgårdsstiftelsen sökte någon som ville rusta upp och driva verksamheten..
– Sedan dess har vi renoverat och byggt avsaltningsanläggning för vatten, bastu och wc. Det var dass innan. Det funkar för svenskar, men inte för utländska kunder, säger Olivier.
Sälstationen har dock övervägande svenska gäster, och upp emot 70 procent är från Storstockholm, berättar Olivier.
– Det är lite vårt mål också. Ofta åker man onödigt långt för att få en upplevelse.