Det är ett feltänk att alla måste tömma sina sopkärl för förpackningar efter ett visst hämtschema framöver, det borde vara behovsstyrt, och risk finns för onödigt höga avgifter.
Det säger Moderaterna om förslaget till ny avfallstaxa som ska införas när förpackningar börjar hämtas vid tomtgräns senast januari 2027.
– Vi vill att förslaget skickas ut på samråd så att Värmdöborna får lämna synpunkter. Vi tror att det finns bättre alternativ, exempelvis genom fler återvinningsstationer eller uppsamlingsplatser, säger Johan Björk (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden.
Johan Björk (M), 2:e vice ordförande i tekniska nämnden.
Värmdömoderaterna
"Dyrare med behovstömning"
Värmdöstyret menar, å sin sida, att de jobbar på olika sätt för att hitta ett rättvist system och kunna hålla nere taxorna.
– Behovstömning av förpackningar skulle verkligen leda till högre taxor eftersom bilarna måste åka runt mycket oftare, och kanske köra halvfulla. Därför har vi valt bort det alternativet, säger Pontus Tengby (MP), ordförande i tekniska nämnden.
Pontus Tengby (MP), ordförande i tekniska nämnden, visar tvåfackskärl som kommunen planerar att använda när hämtning av förpackningar vid tomtgräns införs.
Eva Tonström
Ett annat stort ärende som skickades tillbaka via återremiss var förslaget till ny vattenplan för Värmdö. I den beskrivs statusen på hav och sjöar i Värmdö kommun och vad som behöver göras för att förbättra vattenkvaliteten.
I handlingen finns även delar som också ligger i den kritiserade hav- och kustplanen, som var ute på samråd tidigare i år. Den ska upp för beslut nästa år.
M: Båtfientliga förslag har "smygits in"
Bland annat pekas ett antal fjärdar ut där åtgärder planeras för att minska påverkan från båtliv och sjöfart. Här menar M att Värmdöstyret har ”smygit in” delar av hav- och kustplanen, i vattenplanen, något som begränsar båtlivet i Värmdö.
Enligt Pontus Tengby föreslås inga nya åtgärder i vattenplanen som kommunen ska genomföra, det som står där har redan beslutats på nationell nivå, menar han.
– De har missförstått vad vattenplanen är. Det är en redogörelse och ett dokument som ska fungera som stöd vid framtida planering.
M och KD fick igenom båda minoritetsåterremisserna med stöd av SD och politiska vildar, på vattenplanen även Skärgårdspartiet. De hade lämnat in ett eget återremissyrkande.
Enligt Pontus Tengby kommer inga förändringar att göras i de två förslagen, vilket är regelrätt vid en minoritetsåterremiss. De tas upp igen i kommunfullmäktige nästa år.