Sedan 2022 har kvinnosim arrangerats i Tensta simhall, där kvinnor till en billig peng på vissa avsatta tider får komma och delta i simundervisning – utan att män är närvarande i simhallen.

Förra veckan rapporterade Mitt i om att Järva stadsdelsnämnd beslutat att ta konceptet vidare till Husbybadet, och starta grupper även där.

"Det kan innebära livsfara att inte kunna simma. Därför är det så viktigt att fler kvinnor som inte fått chans att lära sig det tidigare, nu kan börja på den här simkursen", sa Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd, då.

M rasar

Under stadsdelsnämndens sammanträde röstade M som enda parti emot förslaget. Och nu rasar partiet, med oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M) i spetsen, mot beslutet.

– Det är starkt fel att i staden ta initiativ till att finansiera separata badtider på badhus, dels för att det ger både flickor och pojkar mindre tillgång till platsen, men framför allt då det cementerar och reproducerar normer om att flickor och pojkar ska vara åtskilda, säger han.

Oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M).

Oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M).

Tom M Kronestedt

"Djupare problem"

Christofer Fjellner är även kritisk till att majoriteten i förslaget beskriver införandet av konceptet som en jämställdhetsreform.

– Det här är en fråga som i grunden rör hederskultur, och drabbar de tusentals flickor i Stockholm som lever med förväntningar på sig att inte beblandas med pojkar. Det är motsatsen till jämställdhet. Att vika ned sig för de normerna är att göra dem en enorm björntjänst.

Samtidigt är simkunnigheten bland utrikes födda kvinnor i de här områdena låg, och många vill inte vistas i simhallar samtidigt som män. Hur ska de kunna lära sig simma?

– Problemet är långt större än dessa ganska få kvinnors tillgång till våra badhus. Det som måste adresseras är snarare att man möjliggör till fortsatt hederskultur. Det handlar inte om simkunnighet, utan om hur vi förhåller oss till en förlegad syn på pojkar och flickor, säger Christofer Fjellner, och fortsätter:

– Det är extra sorgligt att man gör detta i områden som Husby och Tensta, där vi ju ser som allra störst problem med just hederskultur. Det drabbar framför allt flickorna i området.

Han tycker att man bör tänka om kring hela beslutet.

– Staden ska inte finansiera könssegregerade badtider, punkt slut. Att separera kvinnor och män tillhör det förgångna, det är något man gjorde i Sverige för 150 år sedan, det är inte det land vi ska ha 2024. I stället bör man jobba framåt och attackera problemet med hederskultur ordentligt, säger han.

Delar inte synen

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd delar inte Fjellners kritik.

– Att kunna simma kan vara en fråga om liv och död. Det är jättebra att man även som vuxen kvinna kan få chansen att lära sig att simma om man inte fått den chansen tidigare i livet, säger han.

Han menar att staden alltid jobbar med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

– Just i Järva kommer vi ha extra fokus på det i år genom samverkansprojektet I Järva pratar om vi om våld, där stadsdelsförvaltningen tillsammans med civilsamhället ska öka kunskapen och medvetenheten om våld.