De flesta vårdcentraler har i dag bara öppet kontorstid 8-17, och utnyttjar inte möjligheten att mot extra ersättning från regionen utöka med fem eller tio timmar och ha öppet på kvällar och helger.
Moderaterna i Region Stockholm tycker att fler borde utöka öppettiderna, och vill ersätta vårdcentralerna för upp till 20 timmar extra.
– De borde ha öppet när stockholmarna har tid och möjlighet att uppsöka dem. Om systembolaget kan ha öppet kvällar och helger borde vårdcentralerna också kunna ha det, säger Kristoffer Tamsons (M) oppositionsregionråd.
Till för patienten
Partiets sjukvårdspolitiske talesperson Axel Conradi tillägger att det också handlar om synen på patienterna.
– Vem finns vårdcentralerna till för? Det är ju patienterna, och vad de efterfrågar. Vi står för en patientfokuserad syn, säger han.
Förslaget ingår i den "skuggbudget" som Moderaterna, liksom övriga oppositionspartier, filar på inför att regionfullmäktige snart ska behandla det sittande mittenstyrets budgetförslag för 2025.
Jourer lades ner
Tidigare var alla vårdcentraler ålagda att själva eller i samarbete med andra ha en husläkarjour, öppen till 22 på vardagar och helger.
2021 avskaffades jourerna av det moderatledda borgerliga styret. Patienterna hänvisades i stället till närakuterna.
Är det dags för en återställare nu?
– Nej, det är snarare ett sätt att förflytta oss framåt. Närakuterna är inte ett fullgott svar på otillgänglig primärvård, säger Kristoffer Tamsons.
Läkarbrist
Många vårdcentraler har svårt att anställa tillräckligt många läkare som det är i dag, då utbildningen av specialister i allmänmedicin varit eftersatt. Frågan är hur de då ska kunna bemanna utökade öppettider?
– Vi ger ekonomiska incitament och möjligheter. Redan nu finns det en del som kan, och vi vet att det finns fler som vill prova, säger Conradi.
Satsningen beräknas kosta 92 miljoner kronor, dubbelt så mycket mot vad som avsätts för extraöppet i dag.
Kvällsöppet på vårdcentralen – löftet som dröjer
Socialdemokraterna lovade kvälls- och helgöppna vårdcentraler inför valet. Men nu är det annat ljud i skällan. Samtidigt finns det exempel på ställen som faktiskt lyckats.
Socialdemokraterna i Region Stockholm gick till val på att införa kvälls- och helgöppet på vårdcentralerna. Det skulle göra det lättare att få en tid, och även avlasta akutsjukhusen.
"Vi vill återigen se en kvälls- och helgöppen vårdcentral i varje stadsdel och i varje del av länet", sade Aida Hadzialic inför valet på Socialdemokraterna i Huddinges webb.
Men nu backar de. Sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi skriver i ett mejl att de skjuter till mer pengar och "tar fram en plan för att se till att varje läkare har ett lagom antal patienter. Vi vill göra detta i nära dialog med professionen, även när det gäller öppettider. Det har alldeles för länge varit så att vårdcentralerna har fått nya uppdrag utan nya resurser".
Hon håller dock inte med om att det handlar om att backa, utan menar att frågan utreds.
Akut brist
Förslaget är dock på tapeten igen, och kommer nu från ambulanssjukvården. I en debattartikel i Dagens medicin uppger en anställd att de kör patienter till akuten som borde ha tagits omhand på vårdcentralerna. Men det finns fler perspektiv: Magnus Isacson, läkare på Ekerö vårdcentral och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, menar att det är att börja i fel ände, då det är brist på läkare. "Vem skulle bemanna dessa vårdcentraler?" undrar han i ett svar på artikeln.
Först måste de uppdrag som förts över till vårdcentralerna från andra delar av sjukvården finansieras. "Därefter kan vi börja diskutera kvällsöppet" skriver han.
Vill slippa ta ledigt
Men det finns vårdcentraler, om än få, som får ihop ekvationen, till exempel Solna husläkarmottagning i Frösunda och Kry i Gallerian. Kry har öppet till klockan 20 på vardagarna, och till 18 på helgerna.
– Vi ser att det här är något som patienterna vill ha, säger biträdande verksamhetschef Sofie Groth.
De har 21 000 listade patienter. Många av dem jobbar i stan, och vill kunna komma efter jobbet för att slippa ta ledigt för läkarbesök, enligt henne.
Full bemanning
Och för personalen är det bara positivt med olika scheman, det är inga problem att bemanna kvällar och helger:
– Det kräver fler anställda, men å andra sidan kan vi ha fler listade patienter. Och vi är alltid fullbokade.
Hon menar att de avlastar akutmottagningarna, genom att de har lättakut med drop in fyra timmar varje dag.
– Vi erbjuder vård när det behövs och är jättestolta över det, säger Sofie Groth.
Helg- och kvällsöppet inget nytt
På 1990-talet ålades alla vårdcentraler/husläkarmottagningar att själva eller i samarbete med andra ha en husläkarjour, öppen till 22 på vardagar och helger.
2020 beslöts att avveckla husläkarjourerna, som då var 12 till antalet, eftersom regionen i stället valt att satsa på närakuter.
Besparingen beräknades till 80 miljoner kronor.
Källa: Region Stockholm
Enligt regionrådet Talla Alkurdi (S) är det inte läge med nya krav på vårdcentralerna just nu.
Ingrid Johansson
S lovade husläkarjourerna tillbaka – men det lär dröja
Adjö till husläkarjourerna, men gokväll på vårdcentralen
Den 1 juli nästa år ska alla husläkarjourer vara nedlagda, förutom Täby som får respit till den 1 november. Men samtidigt ska husläkarmottagningarna lockas att hålla öppet längre på kvällarna.
Fram till nu har alla vårdcentraler och husläkare varit ålagda att själva eller i samarbete med andra ha en husläkarjour, öppen till 22 på vardagar och helger.
Snart upphör det, och patienterna hänvisas i stället till närakuterna.
Närakuter och husläkarjourer har blivit "parallella spår" enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
– Vi effektiviserar och renodlar i vårdfloran. Det här underlättar också för patienterna att hitta rätt, har Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, tidigare sagt till Mitt i.
Sist i kön på närakuten
Vanliga åkommor som patienter söker för hos husläkarjourerna är infektioner i luftvägarna, öroninflammationer, hudåkommor, insektsbett och astma/allergi.
Ett problem som kan uppstå när de i stället söker till närakuter är att de kan få vänta länge, då det på närakuterna finns patienter med benbrott och andra svårare tillstånd som måste gå före. Dessutom får en del patienter längre att åka.
Frigör personal
Men de positiva effekterna överväger, anser förvaltningen. En är att den personal som bemannar jourerna frigörs och kan gå in där det är ont om personal.
En annan effekt är att regionen sparar pengar, cirka 80 miljoner kronor om året.
Samtidigt föreslås vårdcentralerna utöka sina öppettider, med mera pengar som morot.
Kan få kvällsöppet
Alla är nu ålagda att ha öppet vardagar klockan 08–17. De som lägger på fem timmar i veckan kan få extra betalt för det, och ännu mer om de utökar med tio timmar i veckan.
Det finns också planer på att de ska få betalt för att ha helgöppet.
15 mottagningar har redan utökat sina tider, och nu hoppas man på fler. Regionen har nämligen antagit en primärvårdsstrategi, en satsning på att utöka tillgängligheten och kompetensen på vårdcentralerna.
Mer betalt för listade patienter
De ska ha ett utökat ansvar för patienterna i sina områden, och ska få mer betalt för de patienter som listar sig hos dem och mindre för varje besök.
Totalt skrivs ersättningen till vårdcentralerna upp med tre procent, eller 188 miljoner kronor, i 2021 års budget.
Täby stänger först i november
Husläkarjourerna ska upphöra successivt fram till den 1 juli 2021.
Undantaget är Täby husläkarjour, som finns kvar till 1 november. Anledningen är att närakuten vid Danderyds sjukhus behöver bygga om för att kunna ta emot alla nya patienter.
Läs även
https://www.mitti.se/nyheter/huslakarjourerna-forsvinner-narakuterna-tar-over/lmtis!9031117/
https://www.mitti.se/nyheter/fast-huslakare-och-kvallsoppen-vardcentral-sagas-av-lakare/lmtaw!7809835/
Här finns husläkarjourerna
Huddinge husläkarjour
Liljeholmens husläkarjour
Husläkarjouren Södertälje
Husläkarjouren Täby
Solna husläkarjour
Sabbatsbergs husläkarjour
Brommaplans husläkarjour
Gullmarsplans husläkarjour
Husläkarjouren Söder
Jakobsbergs husläkarjour
Husläkarjouren i Norrtälje berörs inte av beslutet.
Kanske comeback för husläkarjorer
När närakuterna infördes avskaffades husläkarjourerna. Men nu kan de vara på väg tillbaka.
Närakuterna, som infördes i Region Stockholm under den förra borgerligt styrda mandatperioden, är inte lika populära hos den nuvarande majoriteten.
Det öppnas inga nya närakuter, som tidigare varit på förslag. Och kanske är snarare en socialdemokratisk favorit på väg tillbaka: Husläkarjouren.
Det har funnits 11 husläkarjourer runt om i länet, men i samma veva som närakuterna öppnades så lades jourerna ner.
Och draghjälp kommer nu från oväntat håll: Kristdemokraterna.
I en debattartikel i Dagens Medicin skriver de att "Det är dags att återinföra de jouröppna vårdcentraler som tidigare fanns i Stockholm".
Primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) menar att närakuter inte borde behövas.
Claudio Britos
Borde samarbeta
Men någon kovändning handlar det inte om, menar oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD):
– Nej, i vårt sjukvårdspolistiska program står att vi vill utreda hur vårdcentralerna kan fungera bättre och effektivare och ha utökade öppettider, och att närakuterna borde ingå i primärvården och samarbeta med vårdcentralerna, säger hon.
Närakuterna kom till för att avlasta akutsjukhusen. De ska ha nära till röntgen och vara öppna 08-22 alla dagar i veckan. Samma öppettider gällde för husläkarjourerna, där flera vårdcentraler samarbetade kring en jourmottagning.
Désirée Pethrus (KD) vill att man utreder om vårdcentraler och närakuter kan samarbeta och bli husläkarjourer.
Eira Desax
Plåster på såren
Centerpartiet, som även de ingick i den koalition som införde närakuterna och avskaffade husläkarjourerna, välkomnar KD:s utspel.
Enligt Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, fungerar närakuterna som plåster på såren när grundproblemet är dålig tillgänglighet på vårdcentralerna.
– Nu ser vi hur det fallit ut, och kan konstatera att många patienter som vänder sig till närakuterna borde ha fått hjälp på sin vårdcentral, säger hon.
Närakuten i Sollentuna är en av de 11 närakuter som öppnats, i syfte att avlasta akutsjukhusen.
Tomas Stark
Dyrare vård
Ett besök på närakuten är dyrare för regionen och därmed för skattebetalarna, än ett besök på vårdcentralen. De pengarna skulle i så fall kunna läggas på vårdcentralerna.
Nyligen kom besked om att Närakut Hötorget avvecklas. Men det är inte aktuellt att stänga några närakuter, enligt Lorne.
– Nej, men de borde inte behövas. Systemet med närakuter ska nu utredas i sin helhet. Patienterna borde få hjälp på sin vårdcentral. Det kan handla om husläkarjourer eller att närakuterna fungerar som vårdcentraler på kvällar och helger, säger hon.
11 närakuter blir 10
Den första närakuten öppnade i juni 2017, Närakut Haga.
Åren därpå infördes ytterligare tio.
Den senaste, Närakut Hötorget, öppnade i februari 2020. Avtalet med Region Stockholm löper ut om ett år.
De 11 husläkarjourer som fanns runt om i regionen avvecklades 2020.
Källa: Region Stockholm
Närakuten i Sollentuna är en av de 11 närakuter som öppnats, i syfte att avlasta akutsjukhusen.
Tomas Stark