En procent av byggkostnaderna vid nybyggen i Upplands Väsby ska gå till offentlig konst.
Det beslutades på senaste kommunstyrelsen.
Beslutet innebär att kommunen ska ha som inriktning att vid varje ny-, om- eller tillbyggnad avsätta en procent av investeringskostnaden till konstnärlig gestaltning. Utomhuskonsten ska göra det mer trivsamt i Väsby och rama in invånarnas gemensamma vardagsrum, enligt kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).
– Det bjuder också in till samtal, reflektion och debatt. Det är en del i arbetet med att göra Väsby tryggare och snyggare, säger han.
Röstade emot
En som var högst tveksam till förslaget är oppositionsråd Oskar Weinmar (M). Tillsammans med SD, KD och C röstade Moderaterna för att ärendet skulle återremitteras.
I dag har politikerna det sista ordet när ny konst uppförs i det offentliga rummet. Weinmar är kritisk till att det är tjänstepersonerna och inte politikerna som ska ansvara för utformningen av konsten framöver, enligt förslaget.
– Det är Väsbybornas skattepengar som används och det är Väsbyborna som kommer att se det som beställs. Då måste de förtroendevalda ta det ansvaret.
Han tycker att begreppet "armlängds avstånd", där politiken inte ska lägga sig i hur konsten utformas, inte ska gälla i det offentliga rummet.
– Det kan bli helt fel.
Det kan bli helt fel.
Han nämner som exempel att det funnits planer på en jätteamöba i Blå parken när området planerades.
– Det handlade om flera miljoner kronor. Jag var väldigt kritisk mot det vid det tillfället.
Men hur ska kontrollen av vad som blir offentlig konst ske?
– Som vi kontrollerar alla andra sätt som Väsbybornas skattepengar används – genom den kommunala beslutsprocessen, säger Oskar Weinmar.
Men Mathias Bohman vänder sig mot M:s kritik.
– Konsten behöver tydliga spelregler. Den ska inte vara beroende av enskilda politikers syn på fint och fult.
Kommunen har tidigare inte haft någon rekommendation om att en procent ska avsättas till konst i samband med nybyggnation. Pengarna kommer både från kommunen och byggherren.
Stadsarkitekt Lena Nordenlöw är positiv till beslutet.
– Att ha en budget för offentlig konst skapar helt nya förutsättningar för oss. Det ska bli spännande att ha med offentlig konst som en naturlig del i den framtida stadsplaneringen.