Turerna mellan Region Stockholm och det privata vårdföretaget Mandolean, som stått för en betydande del av ätstörningsvården i Stockholm, har varit många.
Det politiska styret i regionen har valt att inte fortsätta samarbetet med Mandometerklinikerna när avtalet löper ut den 30 november 2024. Dessutom står Mando inför ett återbetalningskrav på 47 miljoner kronor från regionen, då regionen anser att ersättningen felaktigt betalats ut.
Nu har Mando blivit beviljade företagsrekonstruktion, ett alternativ för att undvika konkurs. En advokat kliver in under en begränsad period för att reda ut hur Mando kan fortsätta sin verksamhet.
Försvårar för regionen
Regionen kan inte kräva tillbaka mer pengar under rekonstruktionen och begär därför att den ska upphöra.
– När Mando begärde företagsrekonstruktion så försvårade eller i princip omöjliggjorde de för oss att få tillbaka pengarna. Vi ser att deras syfte med rekonstruktionen är att försöka stoppa oss och därför har vi motsatt oss den, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Region Stockholm
Extern granskning
I samband med att regionen informerades om rekonstruktionen inleddes en extern granskning av Mandos ekonomiska situation. Där ser man inte heller goda skäl till att en företagsrekonstruktion skulle vara ett bra alternativ, fortsätter Bernsköld.
Granskningen visar att vinster har förts uppåt i koncernen medan skulder har flyttats ned i bolaget.
Extremt aggresivt
Vidare visar granskningen att rekonstruktionen främst bygger på interna skulder mellan koncernens bolag. Regionen anser därför att rekonstruktionen inte är nödvändig och att de befintliga tillgångarna inom företaget är tillräckliga för att hantera situationen.
Kan överleva
Emma Berglund Uväng, rekonstruktör för Mando, säger att regionens externa granskning baseras på offentliga dokument och saknar en fullständig bild av situationen.
– Jag ser en möjlighet för bolaget att överleva. Det finns en chans att skala ned verksamheten och justera kostnaderna till de lägre intäkterna.
När det gäller regionens krav på 50 miljoner kronor understryker Berglund Uväng att kravet ännu inte är fastställt, då en rättslig process pågår för att avgöra vem som har rätt. Om regionen får rätt, kommer det att bli en del av rekonstruktionsprocessen, där en plan tas fram som borgenärerna får rösta om.
Mando kritiserar: "Extremt aggressivt"
Enligt Stefan Stern, ordförande Mandometerklinikerna, har lättnaden bland patienterna varit enorm efter tingsrättens beslut om att bevilja företagsrekonstruktionen.
"Att regionstyret nu i strid med tingsrätten vill avbryta företagsrekonstruktionen och därmed patienternas pågående vård måste anses extremt aggressivt. Regionen visar gång på gång att ingen som helst hänsyn tas till patientsäkerheten", skriver han i ett mejl till Mitt i.
Han anser att regionen låter politiken gå före juridiken och skriver att det skulle förvåna honom om rekonstruktionen upphävdes.