– Det gror! utbrister Kungsholmsbon Måns Tham när han blickar ut över ängarna som ska blomma rejält till sommaren.

För två år sedan skrev han i ett medborgarförslag att staden borde anlägga sommarängar längs hela Norr Mälarstrand och bort på Drottningholmsvägen. Staden nappade till viss del och snart börjar "Måns ängar" att blomma vid Rålambshovsleden.

Så här skissade Måns själv upp hur det skulle kunna se ut på Drottningholmsvägen.

Så här skissade Måns själv upp hur det skulle kunna se ut på Drottningholmsvägen.

Illustration: Måns Tham Arkitektkontor

I höstas skalade stadens trädgårdsarbetare av den gamla grässvålen vid vägen, lade på magrare jord och sådde en blandning av ängsfrön – vallmo, cikoria och blåeld. Under våren ska ännu fler frön i marken.

– Jag är superpepp och har verkligen väntat på det här, säger Måns.

Bra för bina

Ängarna är bra för pollinatörer och fina för Kungsholmsborna, menar My Peensalu, landskapsarkitekt vid stadsdelsförvaltningen.

– Vi gör lite olika saker och testar bland annat olika fröblandningar. Samtidigt är det också ett svar på det medborgarförslag som Måns lämnade in där vi jobbar med hela Kungsholmens inre parkstråk, säger hon.

Det stråket sträcker sig från stadshuset, förbi Norr Mälarstrand, Rålambshovsparken, Konradsbergsparken, Fredhällsparken och ändå bort till Tranebergssund.

Lökar och örter

I stråket jobbar staden aktivt med att öka den biologiska mångfalden. Redan förra året släppte man flera kortklippta gräsmattor här och på andra delar av Kungsholmen – i slänten vid Norr Mälarstrand och Fredhällsparken till exempel.

Genom att klippa mattorna mer sällan och i stället låta gräset växa kom dessutom massa blommor och örter upp som en bonus.

Redan i fjol släppte staden upp gräset på flera ställen – och på köpet kom massa blomster.

Redan i fjol släppte staden upp gräset på flera ställen – och på köpet kom massa blomster.

Måns Tham

Förutom ängar och slåtterytor testar staden också lökplanteringar.

– Det är en del av ett större helhetstänk där vi satsar på uppsläppta ytor med olika metoder i stråket.

Framtidens sätt

Även på Stora Essingen har stadsdelen låtit gräset växa högre på en del ytor och vid Tekniska nämndhuset anläggs ängsmark under våren.

Är det här sättet att jobba på Kungsholmen framåt?

– Absolut! Vi behöver brumma runt mindre med gräsklippare, då får vi även vi vackrare ytor som dessutom gynnar insektslivet och den biologiska mångfalden.

Vad får ni för respons?

– Mestadels glada tillrop. Det är en yta på Stora Essingen som det har varit lite skilda meningar om, då har vi sett över om man ska återgå till klippning på vissa delar där. Det är inte givet att det blir bra på en gång, utan det här kräver lite utvärdering också.

Bara början

Måns Tham hoppas att det bara är början.

– Det här kan inspirera andra stockholmare att komma med den här typen av förslag. Det ger mycket glädje för pengarna!