342 hektar skog har avverkats i Värmdö de senaste fem åren, men det sticker inte ut som särskilt mycket i förhållande till andra områden i länet, och totala mängden skog i kommunen.

Det säger Frida Resare, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

– Men sätter man det i relation till hur det ser ut på Värmdö, med många mindre markägare och skogar nära bostadsområden, då kan det nog kännas mycket när man börjar ta ned träd, säger hon.

Stödet för sociala värden i lagstiftningen som rör avverkningar är svagt, enligt Frida Resare.

– Markägaren är skyldig att återställa stigar och leder som allmänheten nyttjar, men då dyker frågan upp: Vad kan tolkas som en allmänt nyttjad stig och led? Det har mig veterligen aldrig prövats juridiskt.

Frida Resare, skogskunsulent på Skogsstyrelsen.

Frida Resare, skogskunsulent på Skogsstyrelsen.

Privat

Det finns heller ingen fast tidpunkt för när det ska vara klart, enligt Frida Resare.

Krävs inget tillstånd för att avverka

Ris och sly ska rensas upp efter en avverkning, men det finns ingen tidsfrist för när det här måste ske, enligt Frida Resare.

Hur mycket man får avverka går inte att ge något enkelt svar på, men det finns ett maxtak att förhålla sig till beroende på hur stor fastighet man har (se faktarutan).

– Det kan till exempel finnas skyddad skog som ska undantas, så det är olika från fall till fall hur stor andel man får ta ned, säger hon.

Det krävs inget tillstånd för att få avverka sin skog, enbart en anmälan. Gallringar behöver inte anmälas alls, inte heller om man fått bygglov för att bygga nytt på platsen.

Varför har avverkningarna i Värmdö ökat, tror du?

– Det kan vara flera saker, som att en skogsfastighet har sålts eller gått i arv och den nya ägaren har andra mål och syften med marken.

Även problem med granbarkborre, som har ökat de senaste åren, och stormen Alfrida 2019 kan ha gjort att man tvingats ta ner fler träd, enligt Frida Resare.