I slutet av januari i år gjorde miljöförvaltningen en inspektion av en mataffär i Tensta, som direkt vid kontrollen fick förbud mot att bereda animaliska livsmedel.

Vid kontrollen hittades bland annat en köttsåg, som fanns placerad inne i ett kombinerat personalrum och förråd i anslutning till butikslokalen.

När personalen fick frågan om vad sågen användes till berättade de att de bland annat brukade dela upp större, frusna fiskar i mindre bitar åt kunder.

Utrymmet där köttsågen stod var dock helt fullbelamrat – och väldigt svårt att göra rent, enligt miljöförvaltningens rapport.

Både lokalen, inredningen och köttsågen bedömdes dessutom som dåligt rengjorda, och det saknades hygieniska arbetsytor.

Sågen användes bland annat för att skära fiskar i mindre bitar åt kunderna. Genrebild.

Sågen användes bland annat för att skära fiskar i mindre bitar åt kunderna. Genrebild.

Mostphotos

Farligt rengöringsmedel

När mataffärens personal fick frågan om sina rutiner kring köttsågen och allmän handhygien bedömde miljöförvaltningen även dessa som bristfälliga.

Rengöringsmedlet som användes kunde nämligen vara hälsofarligt att konsumera, och de handskar som uppgavs användas i kontakt med oförpackade livsmedel skulle enligt inspektörerna vara väldigt svåra att hålla rena.

"Dessa brister tillsammans med bristerna i utrymmet, medför att de livsmedel som bereds blir osäkra", skriver förvaltningen i sin rapport.

Man tog därför beslutet att omedelbart på plats förbjuda verksamheten att bereda animaliska livsmedel överhuvudtaget.

Förbjöds sälja nästan 40 kilo kött

Vid samma inspektion förbjöds verksamheten sälja totalt nästan 40 kilo kött, som fanns i frysdiskarna i lokalerna.

Förpackningarna som köttet var i var nämligen i princip helt omärkta eller bristfälligt märkta, vilket är olagligt.

Förvaltningen hittade bland annat två vakuumförpackningar som enbart var märkta med "cow meat” i frysdisken, vilka personalen angav hade tappat sina etiketter i frysen.

Förvaltningen hittade dock inga sådana etiketter.

Fem plastpåsar med fem kilo kött vardera som fanns i frysen angav personalen dessutom vara för privat bruk, trots att de förvarades i butikens frysdiskar tillsammans med livsmedel som var till salu, vilket inte gillades av förvaltningen.

Dessa räknades därför in i mängden kött som inte fick säljas.

Måste göra ändringar

Nu väntar ett stort arbete för verksamheten om de ska få tillstånd att skära i kött och fisk igen.

Man måste bland annat skapa tillräckligt med arbetsutrymmen för att köttberedning ska kunna genomföras på ett hygieniskt sätt, samtidigt som lokalerna måste utformas så att underhåll och rengöring ska bli möjlig och enkel – något det inte är i dagsläget.

Man måste dessutom införa handtvättsmöjligheter och tydliga rutiner för personlig hygien för personalen, vilket inte heller funnits innan.