Kålltorp
Det började i liten skala, med kylskåp som precis i uppstarten fylldes med dumpstrad mat för vem som helst att komma och ta av. Det var också ett sätt att visa på hur stora mängder fullt ätduglig mat som faktiskt bara slängs.
Så småningom inledde föreningen Solikyl samarbeten med allt fler butiker och idag ser de sig som en gräsrotsrörelse som strävar efter att sprida konceptet Food sharing vidare till andra delar av landet.
– Vi är i startfasen nu. Jag har fått förfrågningar från folk i olika kommuner som vill starta upp, men vi har inte haft tid och resurser. Tanken är att skapa en plattform för nätverkande, kunskap och för att förmedla samarbeten med butiker, säger initiativtagaren Bruno Chies.
"Jättemycket merjobb"
Att Solikyl väljer att sprida sitt koncept just nu är ingen slump. Den nya avfallsförordningen, som trädde i kraft den 1 januari, tvingar butiker att sortera ut sitt matavfall, något som de tror kommer att öka intresset av att skänka bort livsmedel.
– Tänk dig en kesoförpackning. Ska du slänga den så måste du sortera locket och byttan i plast, folien i metall och innehållet i kompost. Det innebär jättemycket merjobb för butikerna jämfört med tidigare då man slängde allt i samma.
Tanken är att skapa en plattform för nätverkande, kunskap och för att förmedla samarbeten med butiker.
Brödutdelning. Varje vecka delas stora mängder överblivet bröd och andra livsmedel från butiker ut på föreningens Solikyls sju mötesplatser runt om i staden.
Solikyl
Allt mer organiserat
Bruno Chies menar att processen med att hantera matavfall på sikt kommer att bli mer organiserad över hela Sverige.
– Vi ingår redan nu bland annat i organisationen Ätbart, som jobbar för att skapa ett system för att lättare förmedla samarbete mellan butikerna och organisationerna som räddar matsvinn.
Han menar att den största utmaningen har varit att få matbutikerna att samarbeta, då många, enligt honom, helst vill arbeta med renodlade välgörenhetsorganisationer.
– Men dessa organisationer räcker inte till, de har inte kapaciteten att hantera så mycket svinn. Därför tror vi att det bara är en tidsfråga innan de stora kedjorna inser att de inte kommer att nå sina mål med minskat matsvinn.