JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Matts från Sumpan villl konvertera fler till julbocken

Matts Hildén (med pipan) är inte bara generalsekreterare med uppgift att rädda julbocken – han är sundbybergare också.
 Foto: Eva Hildén

Matts Hildén (med pipan) är inte bara generalsekreterare med uppgift att rädda julbocken – han är sundbybergare också. Foto: Eva Hildén

20211209091100
20211209091100
2021-12-09
09:11
2021-12-09 09:11

Matts Hildén från Sundbyberg älskar den klassiska, snåla och miljömedvetna julbocken – för honom får gärna fler konvertera från den "plastiga röda coca cola-tomten".

Kampförbundet för Julbockens Återinförande har fått uppmärksamhet i flera medier på sistone – bland annat Hallands Nyheter och SVT.

Skälet: Förbundet har uppvaktat Varbergs kommun där man vill att den "kravlösa och dumsnälla" tomten byts mot den mindre bildsköne, men respektingivande och rättvisa bocken.

– Det jag gillar är att julbocken är lite kärvare och lite snålare. Det är inte det här överflödet och högvis med blinkade plastleksaker, säger Mats Hildén, Generalsekreterare och ordförande i Kampförbundet.

Bytte till bocken

Matts är inte bara generalsekreterare, han är sundbybergare också. Tankarna om att byta till bock föddes för fyra år sedan, berättar han.

– Jag har själv barn och har alltid varit en stor julfirar-entusiast. Jag fick idén att vi skulle bli ännu mer genuina, ålderdomliga och traditionella på julafton och kom att tänka på julbocken.

Men att få tag på en mask var inte helt lätt eftersom de inte säljs i varuhus. Till slut hittade Matts ett par i Ramsås som gör vanliga halmbockar och frågade om inte de kunde göra en bockmask efter skisser från Elsa Beskows saga.

– Det kunde de göra, men det skulle bli dyrt och kosta 500 spänn sa de. Jag kände att jag hade råd med det så jag beställde tre stycken på en gång.

Över tusen följare

Sedan startade Matts en Facebooksida, började sälja maskerna som pensionärsparet fortfarande tillverkar och julbocken blev snabbt en rörelse. Runt 150-200 masker har sålts och 1 149 personer gillar i dag Kampförbundets Facebookgrupp. 

– Vi ser det lite som att folk konverterar, säger Matts.

Ett sätt att lobba in bocken är alltså att höra av sig till kommuner som har en bock i kommunvapnet – till exempel Varberg – för att få dessa att jobba in bocken igen.

– Sundbyberg har jag inte uppvaktat ännu och det vore kanske långsökt att kräva något, men jag borde kanske göra det. Kan man sjunga Avicii på en skolavslutning borde man ju kunna ha en julbock, säger Matts.

Visst finns det ett visst mått av skoj i allt det här och förbundets kommunikation med kommunerna är lite studentikos tillstår Matts. Men det finns absolut en äkta kärlek till bocken och inslag av allvar.

– Den röda coca cola-tomten känns så plastig och platt. Det kanske låter extremt, men det finns något konsumtionskritiskt över julbocken, även om det inte var tänkt så på 1800-talet, säger Matts Hildén.

Tomten tog över i slutet av 1800-talet

Första gången julbocken nämns i litteraturen är i början av 1700-talet då ungdomar sprang mellan gårdarna och tiggde mat och sprit. Julbocken syntes då med stjärngossar, vise män, Josefgestalter. Då var bockens uppdrag att retas och få folk att skratta. 

Den svenska julbocken ska ha varit lite av ett skogsväsen som om jularna kom närmare för att på själva julaftonen befinna sig inuti husen. Det gällde att vara på god fot med julbocken för att få ett lyckosamt nästa år. Ibland ställdes julbocken under bordet och gav den mat från julbordet.

När det blev vanligt med julklappar, under 1700- och 1800-talet, blev det julbockens uppgift att överlämna klapparna. I slutet av 1800-talet tog tomten över julklappsutdelningen.

Källa: Västarvet/SVT

Matts Hildén

Ålder: 46

Bor var i Sundbyberg: "Öfvre (centrala) Sundbyberg"

Jobbar med: Formgivare, entreprenör inom digitala medier och är ordförande i Kampförbundet för Julbockens Återinförande

Matts Hildén (med pipan) är inte bara generalsekreterare med uppgift att rädda julbocken – han är sundbybergare också.
 Foto: Eva Hildén

Matts Hildén (med pipan) är inte bara generalsekreterare med uppgift att rädda julbocken – han är sundbybergare också. Foto: Eva Hildén

Läskig? Enligt Matts Hildén blir inte barnen mer rädda för julbocken än för den röda tomten som vill sätta barnen i sitt knä.
 Foto: Eva Hildén

Läskig? Enligt Matts Hildén blir inte barnen mer rädda för julbocken än för den röda tomten som vill sätta barnen i sitt knä. Foto: Eva Hildén

Hård mot de hårda. Ord och inga visor gäller från julbocken.
 Foto: Kampförbundets avdelning för samhällsinformation

Hård mot de hårda. Ord och inga visor gäller från julbocken. Foto: Kampförbundets avdelning för samhällsinformation

Senaste nyheterna

Stora Coop Bromma är en av de butiker som kämpar med lönsamheten.

Stora Coop Bromma är en av de butiker som kämpar med lönsamheten.

Mathilda Nilsson

Coop blöder pengar – flera butiker i Stockholmsområdet hotas

Nyheter

Intern kommunikation avslöjar: 300 miljoner i förlust

Kramkalas efter att FBC Sollentuna slagit ut Rosersberg/Arlanda i kvalsemin. Senare skulle det visa sig att segern innebar spel i Allsvenskan 25/26 då kvalfinalen mot Tyresö/Trollbäcken slopats.

Kramkalas efter att FBC Sollentuna slagit ut Rosersberg/Arlanda i kvalsemin. Senare skulle det visa sig att segern innebar spel i Allsvenskan 25/26 då kvalfinalen mot Tyresö/Trollbäcken slopats.

Niklas Åstrand

Upp i Allsvenskan efter kvalraffel och dominoeffekt

Nyheter

Klart: FBC Sollentunas damer tar steget till näst högsta serien ✔ "Extremt kul och stort för oss som klubb"

Epor är en vanlig syn på Lidingö.

Epor är en vanlig syn på Lidingö.

Pekka Päkkö

Debatt: "Epa-traktorerna sabbar våra ungas hälsa och kondition"

Debatt

Ingen trevlig syn tycker insändarskribent

Coop blöder pengar – flera butiker i Stockholm hotas

Stora Coop Bromma är en av de butiker som kämpar med lönsamheten.

Stora Coop Bromma är en av de butiker som kämpar med lönsamheten.

Mathilda Nilsson

20250404154529
20250404113201
2025-04-04
15:45

Coop Östra, som driver butiker i Stockholms län, kämpar med ett underskott på flera hundra miljoner kronor. I Bromma Blocks tappade man 20 miljoner i fjol och behöver ta till drastiska metoder för att rädda butiken.

Föreningen Coop Östra, som driver omkring 200 butiker i Stockholmsområdet samt tre andra län, står just nu inför stora ekonomiska problem. I ett mejl till personalen på Stora Coop i Bromma, som Mitt i tagit del av, ser det ut som att underskottet uppgår till 300 miljoner kronor.

Butiken i Bromma Blocks är en av de butiker som har det svårt. Förra året tappade de 20 miljoner kronor i omsättning och missade budgeterat resultat med 10 miljoner, enligt den interna kommunikationen.

Personal kan sägas upp

För att rädda butiken och jobben pågår ett arbete för att minska personalkostnaderna.

Stormarknadschefen på Stora Coop Bromma vill inte kommentera uppgifterna som Mitt i har tagit del av och hänvisar i stället till Coop Östra. Men Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, bekräftar att de är med i förhandlingarna som just nu pågår med Coop Östra. Det gäller flera butiker i Stockholm.

– Jag kan tyvärr inte delge innehållet eller exakt omfattning, men målet är att stötta och skapa utrymme, säger han.

Svårt att vända trenden

Trots att Coop Östra nyligen blev den största föreningen inom Coop-koncernen efter sammanslagningen med Coop Butiker & Stormarknader (CSB), har man inte lyckats vända den negativa trenden. Föreningen vill inte kommentera läget eller hur det påverkar butikerna i länet, och hänvisar till det kommande bokslutet.

"Vi återkommer med information när vi har något att kommunicera", skriver kommunikationschef Katinka Palmgren.

Vi återkommer med information.

Fler stänger eller går i konkurs

Tidigare i år stängde Coop-butiken i Vallentuna centrum på grund av bristande lönsamhet, och i mitten av mars gick Coop Tyresö i konkurs. Butiken, som var en av de mest omsättningsstarka franchisebutikerna inom kedjan med en årsomsättning på nästan 200 miljoner kronor och omkring 60 anställda, har nu övertagits av Coop Östra.

Men det är inte bara Coop som kämpar i motvind. Inflationen och skenande kostnader har gröpt ur hela branschens lönsamhet, enligt Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

– Det finns hundratals butiker i Sverige, om inte fler, som går med förlust. Inflationen de senaste åren har varit högre än vad vi konsumenter upplevt på mycket länge, säger hon.

Karin Brynell är vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Karin Brynell är vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Pressbild

Det förändrade köpbeteendet märks tydligt – kunderna handlar mindre, och väljer billigare alternativ.

Och framtidsutsikterna är minst sagt osäkra.

– Vi kan bara anta att klimatförändringar och den osäkra världen just nu gör det svårt att förutspå hur priserna rör sig. Tullarna som precis har införts kommer väl också påverka. Alla sådana osäkerheter driver upp kostnaderna, säger Karin Brynell.

Över en miljon medlemmar

Coop Östra (före detta Konsumentföreningen Stockholm, KfS) är Sveriges största konsumentförening med cirka 1,3 miljoner medlemmar i föreningsområdet Stockholm, Östergötland, Södermanland, Enköping och Uppsala. 

Coop Östra äger och driver närmare 200 butiker i föreningsområdet via bolaget CBS (Coop Butiker & Stormarknader).

Källa: Coop

MathildaNilsson
08-550 550 27

Handlare i konkurs – ny ägare tar över Coop

Nyheter
Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Sandra Samppala

Anställda på butiken i Tyresö centrum får vara kvar: "Behöver rekrytera fler"

Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Sandra Samppala

Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Sandra Samppala

Handlare i konkurs – ny ägare tar över Coop

Nyheter
Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Coop Tyresö centrum drivs numera i egen regi av konsumentföreningen Coop Östra.

Sandra Samppala

Anställda på butiken i Tyresö centrum får vara kvar: "Behöver rekrytera fler"