– Sven Wollter, Sissela Kyle och Iwar Wiklander. Här är Lena Apler som var med i Draknästet. Och här har vi Saida Hussein, socialdemokrat från Biskopsgården. Och Maria Fahl Vikander, Alicia Vikanders nu bortgångna mamma.
Lennart Nilsson bläddrar igenom de inramade porträtten som står lutade mot en vägg i Ateljé Marie. I stadens äldsta fotostudio vid Vasaplatsen finns ett tjugotal av de nära hundra fotografier som ingår hans projekt - Göteborgsprofiler.
– Resten har jag hemma i garaget i väntan på utställning, säger han.
Saida Hussein Moge. S-profilen skapade rubriker för att ha lämnat partiet i protest efter statsministerns uttalande om “somalitowns” i valrörelsen 2022. Efter ett personligt samtal med statsministern försonades hon med Magdalena Andersson och återvände till partiet.
Lennart Nilsson
Amputerade benet
Hela yrkeslivet har Lennart Nilsson arbetat som fotograf på bröllop och i olika kommersiella sammanhang. Samtidigt bar han länge på drömmen om att skapa en serie porträtt kopplade till hemstaden.
– Det var först efter en allvarlig trafikolycka med ett amputerat ben till följd som Lennart började följa sin fotodröm.
Jag låg på sjukhus i flera månader och insåg att jag inte kunde fortsatta att fara runt på olika fotojobb och bära tung utrustning. Istället tänkte jag att det är nu jag borde starta mitt projekt.
Dino Soldin
Så rullade det igång. Sakta men säkert har samlingen porträtt vuxit med både kända och okända lokala profiler verksamma inom kultur, näringsliv och politik.
Resultat har blivit utställningen och fotoboken – Göteborgsprofiler.
Lennart är noga med att poängtera att det är göteborgare i hans värld.
– Folk kan undra varför jag inte har plåtat den eller den personen. Men när jag berättar att det handlar om vilka jag betraktar som typiska göteborgare, förstår de flesta. Min förhoppning är att spegla stadens nutid och historia.
Porträtt. Nikke Ström från bland annat Nationalteatern är en av hundra göteborgare som Lennart har fotat.
Dino Soldin
Jag försökte få dem att inte klä upp sig, raka sig eller fixa håret.
Samtal från FN:s högkvarter
En utmaning i arbetet var att få tag på vissa höjdare. Att skicka ett mejl och förvänta sig svar från Jan Eliasson, när han arbetade som vice generalsekreterare i FN, gick exempelvis inte. Till slut fick Lennart tag på Jans bror som lovade att framföra frågan.
Ett bra tag senare under en loppisrunda på Österlen plingade mobilen till:
“Hallå. Det är Jan Eliasson, jag ringer från FN:s högkvarter i New York. Jag vill bara säga att jag vill vara med i ditt projekt.”
En anekdot, bland flera som går att läsa i fotoboken där Lennart även beskriver sin egen uppväxt fotografiska resa. Han delar även tankar kring sitt arbete med porträttbilder.
Prisbelönt. Lennart Nilsson har arbetat som fotograf i nära 50 år. Han har tilldelas både nationella och internationella priser, däribland "Årets Porträttfotograf".
Dino Soldin
I vardagskläder
– Att fotografera porträtt är ett möte. Blir det inget bra möte finns det inget att avbilda. Det måste finnas en närhet och intimitet, bara då kan det bli en bra blid. Ofta finns en “nerv” i blicken de första minuterna man ses. Den vill jag fånga.
Bilderna i boken visar personligheterna som de är till vardags. Utan krusiduller.
– Jag försökte få dem att inte klä upp sig, raka sig eller fixa håret. Det kunde ibland vara lite svårt, vissa ville ju piffa till sig. Jag vill inte heller retuschera, det är jag är helt emot.
Fotoboken, rykande färsk från tryckeriet ligger på ett soffbord en våning upp i ateljén.
Läsaren som bläddrar igenom den möts av uppriktiga blickar från Tomas von Brömssen, Ulla Skoog, Mustafa “Musse” Mohamed, Ebbot och alla de andra Göteborgsprofilerna.
Boksläpp. Majoriteten av porträtten är samlade i fotoboken Göteborgsprofiler.
Dino Soldin