Ett populärt inslag är snart tillbaka i Järva. I höst kan en ny säsong av spontanfotboll dra igång och planen är samma som tidigare, att ungdomar i åldrarna 13 till 20 år ska lockas till gratis fotboll på fredags- och lördagskvällar.

Nyligen beslutade Stockholms stads idrottsnämnd att öronmärka 1,1 miljoner till en fortsatt satsning. Staden ska nu undersöka intresset och vilka klubbar som är villiga att engagera sig. Frågan har gått ut till de fyra klubbar som engagerade sig senast (se fakta).

En av klubbarna som varit med tidigare är Spånga IS. Nyligen fick de frågan om de är intresserade av att fortsätta.

– Det vill vi absolut, säger Milou Werth, ordförande.

Hon ser att kvällarna har gett önskad effekt.

– Spontanfotbollen är ett sätt att skapa meningsfull fritid för barn som älskar fotboll eller vill hänga med andra ungdomar. Det tycker vi definitivt att vi har lyckats med.

Kortsiktigt

Milou Werth önskar nu att projektet blir mer långsiktigt.

– Det är synd att det blir uppehåll när kommunen tar beslut om kortsiktiga pengar. De här ungdomarna förtjänar en långsiktig verksamhet, säger hon.

Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden, har själv varit med och spelat med ungdomarna.

– Alla är inte inne i föreningsvärlden och några kanske tycker de är dyrt. Då är det här en möjlighet att spela fotboll på kvällar och helger och en konstruktiv miljö, säger han.

Saknas tjejer

Tidigare har främst killar dykt upp. Mikael Peterson ser flera insatser som skulle kunna locka fler tjejer.

– Är man färre är det viktigt att det blir extra tryggt för dem och trygga miljöer. Gärna tjejer som ledare har vi kunnat konstatera, säger han.

Även fräscha toaletter och omklädningsrum lyfts.

– Undersökningar visar att det är viktigt för tjejerna att det är tryggt, nära och inga bekymmer att gå dit, säger han.

Mikael Peterson lyfter vikten av att upplägget på spontanfotbollen inte blir för planerat och styrt. Därmed öppnar han för längre satsning än säsongsvis framöver.

– Vi har sett det som som en prövoperiod. Om föreningar uttalar att de vill ha det på längre sikt får vi ta upp det, säger han.