Miljonären Günther lever sitt liv fullständigt fritt från lyx
Lycka. "Det bekväma är inte det du kommer att njuta av i slutet av livet när du tittar tillbaka. Livet med pengar är enklare, men pengar i sig själva skapar inte lycka", säger Günther Mårder.
Foto: Claudio Britos
20220129061000
20220129061000
2022-01-29
06:10
2022-01-29 06:10
Om du var ekonomiskt oberoende – skulle du jaga mat med korta datum, gå långt var dag för att slippa p-avgift, inreda med enbart skänkta möbler? Det gör spargurun Günther Mårder från Töjnan, kanske Sveriges mest ekonomiska person.
– Det är sedan barnsben. Min äldre bror var rakt åt motsatta hållet, han använde pengar direkt och åt upp sin godispåse snabbt, medan jag satt och sög på min påse och gömde den på rummet. Jag har alltid haft en fascination för att bygga upp ett lager, bunkra, spara, säger Günther.
Han växte upp intill Norrviken och drog som liten in bra vinterpengar på att sälja varm saft till skridskoåkarna på sjön.
– Det kan vara tusentals åkare på isen en dag och varm saft är nästan gratis att producera, det är en enorm avans på det, säger Günther.
Trerätters för 11 kronor
I dag är han 39 år, vd för Företagarna, och ekonomiskt oberoende sedan drygt fem år. Men tro inte att han lever ett liv i lyx och flärd för det.
Våren 2020 var Günther med när Youtube-programmet Uppdrag Mat testade att leva som Sveriges snålaste person för en dag. Bland annat lyckades Günther bjuda programledaren Mauri på en trerättersmiddag för totalt 11,55 kronor, och visade hur han fixade Sveriges billigaste starköl på lagligt vis.
– En normal handling börjar alltid i den delen där man har korta datum, då kan man köpa exempelvis köttfärs för 30 procent av det ursprungliga priset. Det gäller att ha struktur och ordning, men också kreativitet – då kan du få tag på galet attraktiva priser. Varannan vecka är vi två personer och varannan vecka är vi sex personer, och vi har ett matkonto på 900 kronor.
I veckan?
– Nej, nej, nej. I månaden!
Bra för miljön en bonus
I Uppdrag Mat berättar Günther också med viss stolthet att alla möbler i hemmet har varit gratis. Sedan dess har han flyttat till en större bostad i Töjnan, men fortfarande utan att lägga en krona på möbler.
– Jag har till och med levlat! Nu är möblerna inte bara gratis, jag har tjänat på dem. Ta vardagsrumssoffan – den fick jag 350 kronor för att komma och hämta.
Günthers sätt att leva sparar så klart inte bara pengar, utan även på miljön.
– Det var inte skälet, men jag kan konstatera att beteendet leder till enorma miljövinster. Vi tävlar hemma om att ha låg energiförbrukning, det är ju också bra för miljön.
Samtidigt är han alltså vd för Företagarna. Finns där inte en potentiell konflikt?
– Jag tycker inte det. Man ska inte köpa för köpandets skull, för att få hjulen att snurra, men självklart köpa det man behöver. Och när jag köper något så ser jag till att det har ett bra restvärde.
Även om Günther ställde upp som ”snåljåp” i Uppdrag Mat ser han sig inte som snål.
– Folk anser att jag är snål bara för att jag har pengar, det provocerar mig. Snålhet är om det går ut över någon annan. Jag är ekonomisk.
Günther har aldrig siktat på att gå i pension tidigt. Han jobbar hårt, och gillar det. Inte heller ligger miljöomsorg bakom hans leverne. Så vad driver honom?
– Att få loss så mycket pengar som möjligt att investera i entreprenörer som har bra idéer men saknar kapital. Det är den högsta njutningen för mig, när något tänds i entreprenörens ögon.
Tomas Stark
Ende i gänget som höll löftet
Namn: Günther Mårder.
Ålder: 39 år.
Bor: Töjnan.
Familj: Sambo, tre egna barn och två bonusbarn.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm och studier på Harvard.
Yrke: Vd på Företagarna.
Tidigare namn: Hette Richard, men bytte. ”Jag hade länge kallats Günther av kompisarna, efter en karaktär i Rederiet. Vi hade alla olika smeknamn och vi hade bestämt att byta till dem vid 18. Jag gjorde det, de andra bytte aldrig.”
Intressen: Körsång, vinteridrotter, aktier.
Günthers spartips för Sollentunabor
1. Nyttja friluftslivet
Jag kan inte begripa att man köper ett gymkort och svettas där. Själv promenerar jag på Järvafältet eller längs Edsviken nästan ända in till stan. Och skridskor – det är svårt att hitta nåt billigare nöje än att ge sig ut i naturen med familjen. För styrketräning finns ju utegym.
2. Gratis aktivteter
Vi har en rätt aktiv kyrka och Sollentuna församling ordnar väldigt mycket aktiviteter, glöm aldrig bort att titta på det utbudet. Och kolla kommunens hemsida. På novemberlovet senast fick mina barn gå på trollerikurs på Edsvik, det var fantastiskt. Det är bara att vara lite om sig och kring sig.
3. Dumpa bilen
Sollentuna är en av de mest perfekta kommunerna att inte ha bil i. Vi har bra kommunikationer, till exempel hela fem pendeltågsstationer. Behöver du verkligen ha bil? Att skippa den sparar väldigt mycket pengar. Kanske en bilpool i stället? De flesta skulle bara må bra fysiskt av att inte ha bil, och dessutom är det en god gärning för miljön.
Günthers spartips für alle
1 – Ligg ur fas
Köp det nödvändiga julpyntet – om det ens finns något sådant – i januari. Nu är det även tid att köpa cykel, gräsklippare och sommarkläder – absolut inte vinterkläder och skridskor – och vi pratar hela tiden begagnat.
Det är också bra att ligga i ofas och inte leva livet precis som alla andra i vardagen, då blir elen billigare om du har rörligt elpris. Även enorma tidsvinster kan göras genom att inte åka till och från jobbet samma tid som alla andra.
Resor är ett till exempel. Åker du på resa med familjen så är det en brutal prisskillnad om du gör det jul- eller påskveckan jämfört med veckan före eller efter. Så åk en vecka off, passa på innan barnen börjar skolan.
Det enda du ska ligga i fas med är maten. Stora säsongsmässiga variationer. Sparris exempelvis – det är svindyrt nu, men efter midsommar är det nästan gratis och har bättre kvalitet. Mat efter säsong är dessutom miljövänligt.
2 – Passa på
Även second hand-butiker behöver rensa ut ibland och har kampanjperioder. passa på då. Jag köpte tolv spel för 220 kronor – några var sprillans nya, till och med inplastade – när det var halva priset på spel på Röda Korset. Total tidsåtgång förköpet var 39 minuter. Brädspel är bra. Det kostar inget att spela sedan och man umgås med barnen, och dessutom är man hemma vilket alltid spar pengar.
Man måste också alltid se på det man köper som möjlig intäktskälla framöver. Vad har det för restvärde? Det ligger nog 25 miljoner uttjänta mobiltelefoner i byrålådorna hemma hos folk. Jag får rysningar. De hade nog ett restvärde då de kasserades, fast nu är de så klart inte värda något.
3 – Hämta saker gratis
Det här kan till och med vara ett intjäningstips. Titta på alla digitala plattformar där du ser bortskänkes. Lokala plattformar där du bor är ofta bra, men även andra sajter. Första nivån: Vad behöver jag under året, skaffa det löpande. Nästa nivå: Vad betingar ett värde, hämta det och eventuellt fixa till det om det behövs. Sedan handlar det om paketeringen, det gäller även begagnat-marknaden. Gör en snygg miljö och en riklig beskrivning av objektet. Där finns stora möjligheter att tjäna pengar. För en månad sedan hämtade jag ett helt kök, jättestort med massiv ekskiva, i jättefint skick. Det har jag använt själv, men jag hade lätt kunnat sälja det vidare.
Jag är ekonomisk.
Lycka. "Det bekväma är inte det du kommer att njuta av i slutet av livet när du tittar tillbaka. Livet med pengar är enklare, men pengar i sig själva skapar inte lycka", säger Günther Mårder.
Foto: Claudio Britos
Helst gratis. Men även second hand kan funka. När Röda Korsets secondhandbutik i Tureberg hade extrapris på sällskapsspel passade Günther Mårder på och köpte tolv spel för 220 kronor.
Foto: Claudio Britos
Har ett syfte. "Om jag inte hade levt som jag gör så hade jag inte kunnat investera i och engagera mig i så många bolag", säger Günther Mårder.
Foto: Claudio Britos