Backa

Hoppet, landets första fossilfria förskola byggdes av bland annat trä från stadens skogar och göteborgslera. När förskolan öppnade 2022 var de klimatpåverkande utsläppen omkring 70 procent lägre jämfört med en traditionellt byggd förskola.

Läs mer: De vill bygga med Göteborgsleran

Sedan dess har det regnat priser över det klimatsmarta bygget.

Prisad. Den fossilfria förskolan Hoppet har gestaltats av LINK Arkitektur. 2022 utsågs det som vinnare av Årets Bygge i kategorin samhällsfastighet år 2022.

Prisad. Den fossilfria förskolan Hoppet har gestaltats av LINK Arkitektur. 2022 utsågs det som vinnare av Årets Bygge i kategorin samhällsfastighet år 2022.

Felix Gerlach/pressbild arkiv

Innovatör för en hållbar framtid

Nu har projekt med Göteborgs miljökommunalråd Karin Pleijel (MP) i spetsen chans att stoltsera med ännu en prestigefull utmärkelse.

Det handlar om en nominering till det internationella demokrati- och hållbarhetspriset “The innovation in politics award 2024” som uppmärksammar innovatörer över hela Europa som bygger en mer demokratisk, inkluderande och hållbar framtid för sin kommun, region eller land.

– Finalplatsen för Hoppet bekräftar hur viktigt det är att någon vågar gå först och testa nya sätt att göra saker på ett mer klimatsmart sätt. Det är särskilt viktigt i byggindustrin som står för mycket stora klimatavtryck, säger Karin Pleijel som har varit en drivande politisk kraft i projektet.

Stimulera innovation

Ambitionerna med Hoppet sträcker sig längre än en förskola. Det är även ett initiativ för att stimulera innovation, generera kunskap och skapa bättre förutsättningar för klimatneutralt byggande framöver i Göteborg.

– Många viktiga lärdomar har kommit fram som nu vävs in i byggandet av större fastigheter för att minska klimatavtrycket radikalt, inte minst är det avgörande vilka byggnadsmaterial som används. En stor del av “hemligheten” i att minska klimatavtrycket med hela 70 procent var att lyckas med att använda en stor andel återbrukat material. Det kräver både kompetens och flexibilitet, säger Karin Pleijel.