Att matpriserna är höga har nog ingen missat. Men om februari kändes tuffare än vanligt för plånboken så var det antagligen det. Prisökningen på mat då var enligt Matpriskollen – den största ökningen på två år.

– Jag hittade en tomatask för 70 kronor det är helt åt skogen, den köpte jag inte, säger Lena Lundgren som tillsammans med maken Håkan Lidström tar en promenad i solen i Täby kyrkby.

 Lena Lundgren  med maken Håkan Lidström försöker att unvika de mindre butikerna och storhandlar.

 Lena Lundgren med maken Håkan Lidström försöker att unvika de mindre butikerna och storhandlar.

Mikael Andersson

Använd nos och tunga

De förklarar att de har ett invant sätt att handla och att de inte förändrats så mycket den senaste tiden. Det viktigt för dem med bra råvaror, vilket de inte tummar på. Men vissa saker väljer de helt enkelt bort.

– Sen småhandlar vi inte så mycket och besöker inte de mindre butikerna utan försöker veckohandla och ha saker hemma. Det blir ofta att vi åker till Arninge, säger Lena.

Täbybon Gunnel Reimbladh Taube förker att kasta mindre sedan priserna steg än mer.

Täbybon Gunnel Reimbladh Taube förker att kasta mindre sedan priserna steg än mer.

Mikael Andersson

Ett sätt att spara är att inte gå för mycket på utgångsdatum och slänga mat i onödan.

– Vi har aldrig kastat mycket mat, det håller längre än vad som står. Man får använda nosen och tungan, säger Håkan.

Något Täbybon Gunnel Reimbladh Taube håller med om.

– Vi kastar mindre, det har jag tänkt på och så får man föröka använda det men har mer. Men jag har aldrig handlat mycket utan köper det jag behöver, säger hon.

Jag hittade en tomatask för 70 kronor det är helt åt skogen.

Anita Eskilsson Inga-Lill Jonsson i Täby kyrkby centrum, de försöker hitta bra rabatter i butikerna.

Anita Eskilsson Inga-Lill Jonsson i Täby kyrkby centrum, de försöker hitta bra rabatter i butikerna.

Mikael Andersson

Laga från grunden

Ett paket mellanmjölk kostade i slutet av februari 21 kronor, jämfört med 18 kronor samma tid förra året, enligt jämförelser från Matpriskollen.

Det som ökade allra mest var just mejeriprodukter, inklusive ost och kylda juicer. Där var ökningen i februari 3,8 procent. Choklad steg även den mycket i pris med hela 9,2 procent, enligt undersökningen.

– Man är ju tvungen att kolla efter extrapriser, man får ett blad varje vecka och så köper man på sig, säger Inga-Lill Jonsson.

Tänker på det dagligen

Anita Eskilsson lagar alltid från grunden, vilket gör att hon kommer ner i pris.

– Ikväll ska jag laga en köttfärslåda, säger hon.

Inga-Lill försöker spara på andra sätt.

– Jag tänker ju på det varje dag, jag slösar inte längre med smör till exempel, säger hon och Anita fyller i:

– Man har ju fått anpassa sig, säger hon.