Efter en räd mot det framstående mäklarkontoret och andra platser i Stockholm häktades tre personer misstänkta för grova ekobrott. Ytterligare en person är misstänkt.

Två av de häktade har kopplingar till mäklarkontoret – en av dem har en chefsposition. Han är misstänkt för grovt bokföringsbrott, grov näringspenningtvätt och grovt bedrägeri men åklagare Gunnar Zetterqvist på Ekobrottsmyndigheten har inte velat gå in närmare på utredningen.

– Vad vi gör i detalj och hur brotten de är misstänkta för har påverkat kunder kan jag inte kommentera just nu, sa han till Mitt i efter räderna.

Bostäder för hundratals miljoner

De tre misstänkta har suttit häktade med restriktioner sedan den 12 maj. De har alltså inte fått titta på tv, läsa tidningar eller använda telefoner.

Toppmäklaren har sålt exklusiva lägenheter och har legat högt på listor över bostadsförsäljningar.

Händelsen har påverkat branschen negativt, menar kommunikationschefen Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet men betonar samtidigt att det än så länge bara är misstankar.

– Men oerhört allvarliga sådana. När den här typen av misstankar dyker upp är det så klart negativt för branschens anseende, säger han.

2021 infördes en ny lag som bland annat innebar att fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag blev skyldiga att vidta åtgärder mot penningtvätt och terrorfinansiering. Mäklarsamfundet utbildar sina medlemmar och erbjuder digitala verktyg för riskbedömningar och kundkännedom.

– Man kan tvätta rätt stora summor rätt snabbt med en bostadsaffär, det gör sektorn attraktiv för kriminella som försöker göra svarta pengar vita. Det här är något hela branschen tar på väldigt, väldigt stort allvar.

Krävs på 1,5 miljoner i skatt

Mäklarföretaget fick en anmärkning i revisionsberättelsen från 2021. "Bolaget har inte i rätt tid och med rätt belopp vare sig redovisat eller betalat avdragen skatt, sociala avgifter eller mervärdesskatt", skriver revisorn.

När Arbetsmiljöverket inspekterade kontoret förra året fick de anmärkningar i brister på rutiner kring arbetsmiljön.

Enligt SVT har den häktade mäklaren fått två varningar av Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Bland annat för att ha sålt en bostad men använt bilder från en bostad högre upp huset.

Skatteverket kräver även mäklaren på 1,5 miljoner kronor för att ha köpt och sålt flera bostäder privat utan att ha tänkt bo i dem. "Innehavstiderna är korta (1 dag, 45 dagar, 122 dagar samt 280 dagar) och du har inte varit folkbokförd på några av dessa bostadsrätter. Du är mäklare", skriver myndigheten.

Genom sin advokat nekar mannen till anklagelserna om brott.

Enligt en chef på mäklarfirman är inga andra medarbetare misstänkta för brott.

– Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att hindra en individ som medvetet begår ett brott. Det kan vi som medlemsorganisation, FMI eller polis inte riktigt göra något åt. Där är det frågan om att vi ska ha en effektiv rättsapparat som utreder sådana individer, säger Joakim Lusensky.