Till 2032 bedöms den maximala livslängden på Mörbybadet. Efter det rekommenderar man att helt bygga nytt, visar en statusbesiktning från tekniska kontoret.

Magnus Fridell är fastighetschef på förvaltningen.

– När vi har nått en viss tidpunkt och status, då går det inte längre att förvalta en byggnad av denna typ. Vi bedömer att efter år 2032 går det inte att förvalta badhuset längre då det har uppnått sin tekniska livslängd.

Han menar att en totalrenovering skulle vara för omfattande.

– Då är det är en rivning som gäller för den här byggnaden.

Vad är problemet?

– Badhus är svåra förvaltningsobjekt. Det är en väldigt aggressiv miljö för en byggnad när den utsätts för så mycket fukt och klorerat vatten. Efter ett tag tränger vattnet in i betongen och då får man rostangrepp på armeringen, vilket skapar hållfasthetsproblem.

Förslag på nytt badhus

Var badgästerna kan ta vägen under och efter rivningen är oklart.

2016 fanns ett förslag på att bygga ett nytt badhusi närheten av Mörby centrum, i Skuggboparken. Något som ledde till protester från lokalbor som ville behålla grönområdet.

I nuläget finns ingen aktuell­ plan för nytt bad.

Klubbdirektör Stefan Mayer på Danderyd simklubb säger att de önskar en tidsplan.

– Då kan vi förklara för våra medlemmar hur det blir. Men vi har inte fått något tidsperspektiv eller information. Vi skulle gärna vilja vet när man ska börja projektera för det nya badhuset, säger han.

Vad skulle ni önska av nytt badhus?

– Det finns mycket, men vi ser gärna att det blir en 25x25 meter bassäng. En plats med gott utrymme för allmänheten, idrott och lekande barn.

Viveca Ohlén har arbetat på Mörbybadet i 20 år. Det märks att badet blivit till åren, säger hon.

– Ja, det lagas och lappas ganska mycket. Men annars påverkas inte vi så mycket.

Hon hoppas på ett nytt badhus, kanske ett större.

– Mer utrymme för friskvård, personalutrymmen. Det är en viktigt social plats för många Danderydsbor, så vi hoppas det blir bra.

Gör löpande kontroller

Ett antal åtgärder bedöms behöva göras fram till 2032, med en kostnad på 15 miljoner kronor. Bland annat en isolering av yttertaket för att stärka klimatskalet av hela byggnaden och förbättringar i ventilationen.

Magnus Fridell säger att de kommer göra löpande kontroller.

– Vi kommer säkra så att det blir så lite fuktskador som möjligt. Laga och täta sprickor som uppstår.

Man behöver inte vara orolig som badgäst?

– Nej, det behöver man inte.