Trots att både föreningar och ivriga föräldrar gillar dem är elitsatsningar för barn både ineffektiva och dyra menar Patrik Benning.

– Du kommer ofrånkomligen att träffa väldigt fel eftersom du väljer tidig fysisk mognad i stället för talang, säger han.

Födda tidigt

Inom U16 SM, den bästa serien för svensk juniorhockey, är nästan 40 procent av spelarna födda första kvartalet. Samma sak med Halmstadslägret för landets bästa 15-åriga fotbollsspelare.

Problemet är enligt forskningen inte bara att fel spelare tas ut. Elitsatsningarna driver också på en alltför tidig specialisering, något som varken är bra för barnen eller föreningarna. Barnens fysiska utveckling gynnas sannolikt mer om de fortsätter med flera idrotter. Och för föreningarna blir det dyrt att ha träningar fyra gånger i veckan med arvoderade ledare.

Lag som samlar de "bästa" barnen redan vid åtta års ålder blir till slut helt överlägsna och har inga att spela mot.

– De måste plötsligt börja resa för att spela matcher, det driver också upp kostnader. 

Däremot kan medelklasspappan känna sig jättestolt om hans barn tas ut?

– Ja, jättestolt! I en rapport från Riksidrottsförbundet beskriver forskarna att ett framgångsrikt barn i idrotten blivit som ett gott betyg på föräldraskapet. Då är jag en duktig pappa.

Vilket är ditt bästa råd till föreningarna?

– Att fundera på hur de blir resurseffektiva. Ska vi få fram talanger måste även breddföreningarna ha ambitionen att deras barn ska bli så bra som möjligt. Utan arvoderade ledare, konstgräsplaner och nya hockeyhallar finns två otroliga verktyg. Multiidrottande, som ger barnen mycket träning som sprids ut på fler ledare, planer och idrotter. Det andra är spontanidrott, som är gratis och inte kräver ledare eller planer. Om de spelar fotboll förstår de ju om de gör rätt. De behöver ingen vuxen som säger till dem om de skjuter utanför målet eller missar en passning.

Och till föräldrarna?

– Att läsa på. Om min son skulle vilja bli proffs tycker jag att det är mitt ansvar som förälder att göra vad jag kan för att hjälpa dem. Man ska få drömma. Men läser man på förstår man att det inte är den dyraste vägen som är den bästa.