Från och med hösten 2025 planerar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stad att avskaffa avgiften för fritidsklubbar för barn i årskurs 4 till 6.

Den nuvarande kostnaden på 900 kronor per termin kommer att försvinna, med målet att öka antalet barn som går till stadens fritids.

– Vi vill att ännu fler barn ska få en meningsfull fritid. Avgiften ska inte vara ett hinder för att delta, oavsett familjens ekonomiska situation, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Det kan också ha en brottsförebyggande effekt, menar hon.

Finansieras av skattehöjningen

Beslutet är ett av Socialdemokraternas vallöften från 2022.

Kommunstyrelsen har avsatt minst 35 miljoner kronor för satsningen i budgeten för 2025. Dessa pengar kommer från skattehöjningen som det rödgröna styret meddelade tidigare i veckan, där ungefär hälften av de ökade intäkterna går till att stärka skolverksamheten.

Men Wanngård påpekar att kostnaderna kan komma att öka ytterligare, då kommunen också planerar att se över kvaliteten på fritidsklubbarna.

– Det är viktigt att fritidsklubbarna erbjuder ett så gott innehåll som möjligt, så att många barn vill gå dit. Det kan handla om allt från fysiska aktiviteter, till pyssel eller att ägna sig åt kulturverksamheter.

Lågt deltagande

Fritidsklubbarna har i dag en låg inskrivningsgrad i områden med socioekonomiska utmaningar.

I Skärholmen deltar bara 32 procent av barnen i fritidsklubbar, vilket innebär att nästan 70 procent saknar kontakt med verksamheten.

Karin Wanngård menar att avgiften troligen är en avgörande faktor och lyfter fram att inskrivningsgraden ökade för två år sedan, när det rödgröna styret sänkte avgiften från 1 200 kronor till 900 kronor per termin.