Träningar i simhoppsbassängen behövde ställas in i mitten av september efter att plattor hade rasat ner från taket. Sedan augusti hade 14 plattor fallit på olika håll i anläggningen. Dock hade det till en början inträffat på ställen där det inte ansågs påverka allmänheten.

Bassängen var i en och en halv vecka stängd för inspektion. Det tog lite längre tid än väntat, eftersom det var svårt att få in den stora skylift som behövdes för att lyfta ner takplattorna. När det väl var ordnat konstaterades att taket ovanför plattorna såg bra ut.

– Orsaken till att ett antal plattor ramlat ner är att de drabbats av fukt ovanifrån. Vi undersöker därför just nu ventilationen, som vi misstänker inte fungerar optimalt, skriver Lena Remaeus, kommunikationschef vid fastighetskontoret, i ett mejl.

Neptuns Mastersgrupp, som tränar simhopp vid Eriksdalsbadet, var ledsna över inställda träningar men också glada över att säkerheten togs på stort allvar.

Neptuns Mastersgrupp, som tränar simhopp vid Eriksdalsbadet, var ledsna över inställda träningar men också glada över att säkerheten togs på stort allvar.

Simklubben Neptun

Nya plattor ska upp

Eftersom inga plattor sitter kvar anses det riskfritt att bada i bassängen. Om det tidigare fanns risk för att någon skulle skadat sig av att få en platta över sig är inte helt lätt att svara på.

– Det går inte att utesluta att en platta, som sugit upp fukt, potentiellt skulle kunna skada en person, skriver Lena Remaeus.

Nya plattor ska på plats, men det blir av en mindre sort som ska klara mer fukt än de gamla.

Om badet behöver stänga när plattorna monteras är inte klart än. Staden arbetar med att ta fram en åtgärdsplan.

– Därefter behöver vi prioritera vilka åtgärder som är lämpligast och vad de kostar.

Del av Eriksdalsbadet stängde akut – plattor rasar

Takplattor har rasat på Eriksdalsbadet. Simhoppsbassängen stängdes därför akut vid lunchtid på fredagen. Sedan augusti ska sammanlagt 14 plattor ha trillat ner.

Två simhoppsklubbars träningar har ställdes in under fredagen. De skulle haft träning, men efter att takplattor rasat beslutade Stockholms stad att stänga bassängen.

"Simhoppsbassängen är stängd tills vidare p.g.a. akut underhållsarbete. Allmänhetens hopp utgår söndag 15 september" skriver staden.

– Det finns risk för att fler plattor ska trilla ner, säger Sara Franzén Shilwan, områdeschef vid idrottsförvaltningen.

Kan rivas

Eriksdalsbadet är eftersatt och det har diskuterats huruvida badet ska rivas eller renoveras. Sedan augusti ska 14 plattor ha rasat, enligt Sara Franzén Shilwan.

Tidigare har det dock inte bedömts vara någon fara för badgäster. Det är enbart simhoppsdelen som nu har stängt. De andra bassängerna håller öppet som vanligt.

– Där ser vi ingen risk i nuläget och allt annat i anläggningen är öppet.

Inledningsvis håller simhoppsdelen stängt till och med onsdag nästa vecka. Till en början ska taket inspekteras.

– Ställningarna kan tidigast sättas upp måndag morgon. Det är ju rätt högt i tak, säger Sara Franzén Shilwan.

Eriksdalsbadet har länge varit eftersatt.

Eriksdalsbadet har länge varit eftersatt.

Sacharias Källdén

Del av Eriksdalsbadet akut stängd – plattor rasar

Simhallen eftersatt ✔ Hänt förr ✔ Träning inställd