Med start den 5 september och varje torsdag framöver till och med den 19 december kommer Husby simhall mellan klockan 19 och 21 endast vara öppen för föreningsdriven simundervisning för kvinnor och flickor.

Det hela arrangeras av Järva Crocodiles i samarbete med stadsdelsförvaltningen, idrottsförvaltningen samt lokala kvinnoföreningar, och även de ledare som närvarar kommer vara kvinnor.

När beskedet att Husbybadet skulle införa ett separat kvinnosim kom i början av året väckte det starka reaktioner.

Att ha könsseparatistiska badtider cementerar och reproducerar skeva normer om att flickor och pojkar ska vara åtskilda, tyckte oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M), som ville att styret skulle tänka om.

Att det trots allt nu genomförs är en väldigt olycklig utveckling, menar han.

– Tanken om att flickor och pojkar ska hållas åtskilda var en vanligt förekommande uppfattning i Sverige för drygt 100 år sedan, men jämställdheten har kommit väldigt långt sedan dess, säger han.

Oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M).

Oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M).

Angie Gray

"Förlegat"

Att simkunnigheten är låg bland utrikes födda kvinnor bör inte stå över det faktum att många flickor och kvinnor i Järvaområdet lever i under hedersnormer och förtryck, menar Christofer Fjellner.

– Det finns flera tusen flickor i Stockholm som lever i hedersförtryckets skugga, där man på grund av normer, tradition och religion förväntas hållas åtskilda från pojkar. Genom att införa det här ger staden en signal om att man accepterar den här förlegade synen, att vi anpassar oss till de här normerna, säger han.

Om en icke simkunnig kvinna känner sig tryggast med att lära sig simma utan män närvarande, och kanske aldrig skulle försöka lära sig simma annars, är inte det här ett rimligt alternativ?

– Att vissa kvinnor inte lär sig simma är givetvis ett problem, men det är ett långt större problem att många flickor får sin frihet inskränkt på olika sätt i de här områdena. Stockholms stad ska inte finansiera – framför allt inte i de här miljöerna – något som legitimerar det. Ser man som flicka att ens mamma inte kan simma med män bidrar man till att reproducera den typen av värderingar.

V: "Hyckleri"

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd, tycker Moderaternas utspel är konstigt.

– Det handlar för det första inte om att det införs separata badtider för kvinnor och män i kommunens badhus, utan om att en förening, på en bokad föreningstid, anordnar en simkurs som är till för flickor och kvinnor, säger han.

Han tycker det är intressant att M väljer att uttala sig i frågan om vad stadens ansvar är.

– Det är ett enormt hyckleri. De vevar mot sig själva; föreningen som anordnar simkursen samarbetade med förvaltningen även under förra mandatperioden, när M styrde. Dessutom har staden ett ansvar i att se till att simkunnigheten ökar, det är jättebra att kvinnor lär sig simma, säger han.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiet

Moderaterna försöker göra en politisk poäng av något som inte är ett problem från första början, tycker Rashid Mohammed.

– För det första finns föreningssimning för kvinnor redan i Tensta och har varit hur populärt som helst, många har uppskattat det. För det andra: Ingen rasar över separata föreningstider för tjejer och killar när det kommer till hockey eller fotboll, men just att lära sig simma är tydligen problematiskt i Moderaternas värld, i alla fall när det händer i Järva, tydligen.

Finns det en poäng i att se till att inte separera kvinnor och män just när det kommer till simning, för att inte spä på eventuella hedersnormer?

– Det handlar inte ens om det. Alla får boka badtider och sportider i stadens hallar, man separerar kvinnor och män, vuxna och barn, pensionärer, hela tiden. Nu är det föreningar som bokat så här, det är inget konstigt med det. Man ska även ha rättighet som kvinna att själv välja hur, var och när man lär sig simma, en frihet att bestämma över sig själv, säger Rashid Mohammed.